Un nou episod din eterna dispută privind manualele. Reprezentanţii editurilor nu ştiu nici acum ce trebuie să conţină cărţile

Data publicării:
MANUALE SCOLARE- MEDIAFAX

Reprezentanţii editurilor spun că nu ştiu nici acum ce ar trebui să conţină manualele.

Discuţiile care au avut loc astă vară pe documente nu au avut niciun impact asupra documentelor. Este absolut minciună şi praf în ochi. Noi am înaintat zeci, sute de întrebări şi de amendamente la forma de document care ne-a fost prezentată astă - vară. A fost o tăcere deplină”, spune Mihail Penescu, preşedintele Uniunii Editurilor de Manuale.

Şi totuşi, pe 14 martie, Ministerul Educaţiei anunţa public începerea licitaţiilor pentru noile manuale pentru clasele întâi şi a doua.

Evident că 6 săptămâni este un termen neralist, dar nu vorbim de 6 săptămâni, vorbim de un an şi 3 sau 4 luni până la data la care se depun manualele. Dacă nu mă înşel, pe 2 iunie”, susţine Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.

Pe de altă parte, Mihail Penescu, preşedintele Uniunii Editurilor de Manuale, afirmă că docuumentul care stabileşte regulile de licitaţie, regulile de selecţie a manualelor, „este aparent semnat în 22 noiembrie 2013”

Ministerul l-a ţinut secret. Nu l-a publicat până acum o săptămână. Ne lasă tot timpul sentimentul că sunt nişte companii protejate. Companii care trebuie să ştie dinaine ce trebuie făcut şi cum trebuie făcut”, adaugă el.

Ministrul Educaţiei crede însă că nemulţumirile editurilor sunt de altă natură.

Un manual dacă are o greşeală este refuzat. Această regulă nu exista înainte şi cred că sunt supăraţi anumiţi oameni. Manualul nu mai primeşte o aprobare nelimitată. Actualele manuale au fost aprobate fără termen, de- aia avem manuale de 12 ani, de 14 ani. Noi în continuare ne învecinăm cu Iugoslavia”, spune ministrul Remus Pricopie.

„Ne acuză pe noi că nu am făcut manuale mai moderne. Păi ministrul este singurul care poate să aprobe un manual de şcoală. Ministerul Educaţiei a făcut ultima avizare de manuale în 2006 pentru clasa a XII-a. La clasa a V-a, avizarea s-a făcut în 1996”, dă replica preşedintele Uniunii Editurilor de Manuale.

Discuţiile despre noile manuale au început în 2012. De atunci, în urma dezbaterilor publice Ministerul Educaţiei a tot modificat criteriile de selecţie. Manualele şcolare vor avea de acum o variantă tipărită şi o variantă digitală.

Elevii din clasele întâi şi a doua vor primi aceste manuale noi la Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.

În luna iulie ar urma să fie anunţaţi câştigătorii licitaţiei, iar până pe 15 septembrie manualele trebuie să fie tipărite şi să ajungă la elevi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...