VIDEO. Secolul XXI, școală ca în Evul Mediu. Cum învață 200 de elevi din Vaslui

Data publicării:
scoala vaslui

Pereţi scorojiţi şi murdari. Ferestrele sparte, uşi fără clanţe. Aşa arată, la prima vedere, şcoala din Unţeşti, județul Vaslui.

 

Un profesor arată echipei Digi24 cum se închide ușa de la intrare: cu parul.

Se închide această uşă la cancelarie, se bagă acest par, băţ, cum vreţi să-i spuneţi, aşa, se bagă prin această verigă, se închide şi se pune lacătul acela”, spune profesorul de istorie Gabriel Păvălaș.

Clădirea pare mai curând părăsită, cu greu poate crede cineva că acolo învaţă carte nişte copii. „Geam a fost, dar s-a spart, inevitabil, aşa a rămas, aşa au învăţat copiii, aşa au predat cadrele didactice. Vreau să vă zic că primăvara ploua în sala de clasă şi în cancelarie, tavanul este fisurat şi este căptuşit din stuf cu rabiţă”, explică profesorul Gabriel Păvălaș.

Băncile sunt mâzgălite de către copii. Sunt vechi”, se plânge o elevă.

La câţiva kilometri distanţă, în satul Orgoeşti, comuna Bogdănești, aceeaşi situaţie. Din cele opt săli de clasă, doar una mai poate fi folosită. În restul încăperilor, tavanul s-a prăbuşit.

Directorul unităţii de învăţământ evită explicaţiile. Le dă însă primarul: „S-au pus termopane pe lut, s-au pus termopane pe tocuri vechi. Au făcut şi ei cât s-au priceput ca să fie bine. Să mai spunem şi de faptul că se distrug şi restul nu mai vreau să fac comentarii”, a declarat pentru Digi24 primarul Ion Dorobanțu.

La cele două şcoli care arată ca în Evul mediu învaţă 237 de elevi.

În comuna Bogdăneşti sunt, în total, nouă şcoli. Pentru toate, autorităţile de la judeţ au alocat 150.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri