Manuale noi, probleme vechi. Editorii se tem că manualele nu vor fi gata nici la toamnă

Data publicării:
invatatoare elevi

Am propus transferul unor conţinuturi de la clasele a III-a, a IV-a, către a V-a, aşa cum erau ele, pentru că ni se pare, de exemplu, programa de matematică foarte încărcată”, a spus Cornelia Popa Stavri, vicepreşedinte FSLI.

De aceea, învăţătorii au trimis ministerului 10.000 de liste cu sugestii. Toate acestea trebuie analizate şi abia apoi programa se aprobă şi începe licitaţia pentru tipărirea manualelor, care ar putea fi gata după 15 septembrie.

Deocamdată, pentru toamna viitoare, nu prea ar mai fi timp să se facă un manual serios, fiindcă se cere un manual integral, ori numai scrierea manualului cere două-trei luni, urmează o parte tehnică de realizare în editură, ilustraţie, punere în pagină, care durează două luni de zile, după care urmează partea digitală, şi ea ia foarte mult timp”, a spus Sofia Dobra, autor de manuale.

„Peste tot în Europa există un termen de cel puţin un an de la data apariţiei programei şcolare şi până la data când un proiect de manual trebuie pus pe masa evaluatorilor”, a spus Claudiu Istrate, director executiv al Uniunii Editorilor din România.

În aceste condiţii, învăţătorii încep să se resemneze. „Încercăm să ne descurcăm, pentru că asta a făcut, de regulă, învăţătorul din România, se descurcă de fiecare dată şi nu poate lăsa copiii să sufere”, a spus Daniela Mihăilă, profesor pentru învăţământul primar.

Noile programe pentru clasele I şi a II-a au fost lansate în dezbatere publică înainte cu doi ani de termenul la care urmau să fie pe bănci. Varianta tipărită nu este nici acum în şcoli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri