Parteneriat între Patriarhie și Ministerul Educației. Profesori de religie cu aprobarea preoților

Data publicării:
elevi caiet

Documentul stabilește o serie de reguli pentru predarea disciplinei religie -cultul ortodox în învățământul preuniversitar. Preoţii și ierarhii bisericeşti vor putea veni în inspecție la orele de religie. Iar profesorul de religie depinde de ierarhul local: încadrarea personalului didactic se face cu avizul scris al ierarhului local. Şi tot el poate retrage acest aviz, iar asta duce la încetarea contractului individual de muncă al profesorului.

Și activitatea facultăților de teologie ortodoxă este subordonată ierarhului local. El dă avizul pentru înscrierea la facultate a unui candidat, dar şi pentru ocuparea unui post didactic în cadrul unei facultăți sau departament de teologie ortodoxă în cazul unui cadru didactic.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, „reprezentanţii Patriarhiei Române/ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activităţile de inspecţie şcolară. Un alt aspect reglementat de prezentul acord îl reprezintă încadrarea personalului didactic pe catedre de religie - cultul ortodox în unităţi de învăţământ preuniversitar. Astfel, încadrarea se face cu avizul scris al chiriarhului (binecuvântare), iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă, conform legislaţiei în vigoare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri