Proiect de autonomie UDMR. Soluția legală oferită de CSM pentru justiție: mai mulți interpreți

Data publicării:
autonomie

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, susţine că respectarea drepturilor minorităţilor în instanţele din Harghita, Covasna şi Mureş se poate face prin alte metode decât un proiect de autonomie. Magistratul spune că ar fi nevoie de mai mulţi interpreţi de limbă maghiară.

„De acest lucru este nevoie şi cât mai urgent posibil. Sunt foarte puţini interpreţi. Oricum multe dintre procese se desfăşoară în limba maghiară pentru că mulţi judecători, grefieri ştiu limba maghiară”, a declarat Horațiu Dumbravă, membru CSM.

CSM a fost prima instituţie care a criticat proiectul UDMR privind crearea unei regiuni cu statut special în Transilvania. La capitolul justiţie, iniţiatorii s-au gândit la dublarea numărului de magistraţi de etnie maghiară şi la ocuparea posturilor de conducere de către reprezentanţii minorităţilor.

Întrebat cum ar cataloga acest proiect, Horațius Dumbravă a răspuns că îl consideră lipsit de onestitate. „Onest ar fi fost să ne spună ce se doreşte de fapt cu acest proiect. Nu este un proiect de lege, pentru că de fapt se doreşte o altă Constituţie”, a explicat Horațiu Dumbravă, vicepreședinte de CSM.

Constituţia este foarte clară şi nu cred că este normal şi nu este posibil acum să spunem că în anumite zone ale ţării instanţele, parchetele vor fi compuse de judecători de o anumită etnie obligatoriu. Nu putem să punem problema ca limba oficială în justiţie să fie alta decât limba română”, spune, la rândul său, Gheorghe Muscalu, vicepreședinte CSM.

Reprezentanţii UDMR susţin că doar Curtea Constituţională este abilitată să-şi exprime un punct de vedere pe acest subiect. Proiectul se află acum doar în dezbaterea internă a formaţiunii politice.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri