Acuzații de fraudă cu fonduri europene la Brașov. Printre suspecți este și un inspector antifraudă

Data publicării:
control bv

Fermele de păsări din localităţile Halchiu şi Crizbav au fost percheziţionate de procurori. Proprietari sunt doi oameni de afaceri din Braşov, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei. Cei doi sunt suspectaţi că ar fi obţinut fonduri europene ilegal pentru a extinde şi moderniza fermele. În realitate, însă, nu ar fi făcut altceva decât să încaseze banii şi să mituiască funcţionarii Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Braşov.

Anchetatorii spun că omul de afaceri Gheorghe Dudu a împărţit ilegal proiectul investiţiei în două componente separate.

Adică a cerut a bani pentru modernizarea a două ferme în loc de una. Nimic nu s-ar fi putut face fără complicitatea funcţionarilor statului. Aşa au putut fi decontate investiţiile supraevaluate. Procurorii au descoperit că, în fapt, a fost cumpărată o singură bandă de ştampilat ouă care era demontată şi mutată dintr-o fermă în alta, în funcţie de controalele venite - fie de la Bucureşti, fie de la Oficiul Judeţean de Plăţi Braşov.

Gheorghe Dudu era avertizat din timp că urmează să fie făcute controale, chiar de către cei care le făceau. Iar dacă era ceva în neregulă la inspecţie, documentaţia era falsificată, iar fotografiile cu investiţiile - trucate.

Între cei vizați de ancheta procurorilor anticorupție se află și Florin Brezeanu, inspector în Direcţia de Control Antifraudă, şi Gabriel Potcovaru, expert la Oficiul Judeţean de Păţi Braşov.

În schimbul serviciilor lor, inspectorii ar fi primit bani, bijuterii, diverse cadouri, invitaţii la petreceri şi vacanţe la pensiuni exclusiviste.

Alături de ei şi de cei doi oameni de afaceri braşoveni este cercetat şi patronul unei firme de construcţii cu ajutorul căruia ar fi fost umflate facturile trimise spre decontare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri