Adrian Năstase, condamnat la patru ani de închisoare, a ajuns la Penitenciarul Rahova cu cătușe la mâini

Data publicării:
Adrian Nastase condamnare in dosarul Zambaccian 6 ianuarie 2014-Mediafax Foto-Octav Ganea 1

Foto: Mediafax

Actualizare 19:00: Fostul premier a ajuns la Penitenciarul Rahova. Urmează câteva simple formalități, iar el va sta aproximativ 21 de zile în carantină, timp în care se va stabili regimul de detenție.

Actualizare 18.48. În momentul în care a părăsit Secția 2 de poliție, Adrian Năstase avea cătușe la mâini. El a răspuns, scurt, la câteva întrebări ale jurnaliștilor.

El a spus că nu era pregătit pentru această decizie a instanței. Întrebat ce va face acum, fostul premier a răspuns: „Închisoare”.

Întrebat cum comentează decizia justiţiei, Năstase a declarat, la ieşirea din Secţia 2: „Îngrozitoare, după părerea mea, extrem, extrem de injustă, o răzbunare murdară. Ce pot să spun mai mult?”, potrivit Mediafax.

Actualizare 18:20 Secția 2 este una mică, de cartier, cu o singură ieșire, unde jurnaliștii îl așteaptă pe Adrian Năstase. După ce îi va fi verificat actul de identitate, acesta probabil va fi transportat la Penitenciarul Rahova, unde va petrece următoarele 21 de zile. Potrivit reporterilor Digi24 aflați la fața locului, fostul premier nu părea să fi afișat vreo emoție în momentul în care a ajuns la secția de poliție, dar nici nu a făcut declarații jurnaliștilor.  

Actualizare 18:15 Fostul premier se află la Secția 2 de Poliție, alături de fiul și de avocatul său.

Actualizare 17:52 O mașină în care s-ar afla Adrian Năstase a părăsit vila din Zambaccian. În autoturism, pe locul din dreapta șoferului este fiul fostului premier.

Actualizare 17.33. Avocatul Ion Cazacu a afirmat că fostul premier a decis să se prezinte de bunăvoie în fața autorităților pentru punerea în executare a mandatului de condamnare.

_____________________

Soția sa, Dana Năstase, a fost de asemenea condamnată la trei ani de închisoare, însă pedeapsa este cu suspendare.

Decizia de condamnare - pentru luare de mită, de patru ani de închisoare, pentru care fusese anterior achitat, și pentru șantaj, de trei ani - a fost luată în unanimitate de cei cinci judecători ai instanței supreme.

În plus, ÎCCJ a decis confiscare a 400.000 de euro din averea soților Năstase.

Ce spune apărarea fostului premier

Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase, a declarat, în direct, la Digi24, că apărătorii fostului premier nu se așteptau la o astfel de pedeapsă.

E o pedeapsă grea, complicată, Adrian Năstase va trece și prin această grea încercare, pentru că e foarte dificil pentru el să se reîntoarcă în penitenciar”, a spus Ion Cazacu.

Avocatul a aminitit că trei judecători care l-au condamnat pe Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calității au făcut parte din acest complet de judecată. „Din moment ce ei l-au considerat atunci simbolul corupției clasei politice din România, era greu de imaginat că își vor schimba părerea”, a spus el.

Ion Cazacu a arătat că, în opinia sa, în acest proces a fost judecat mai degrabă omul, nu dosarul.

Pregătiți pentru achitare

După o vacanţă petrecută pe Valea Prahovei, Adrian Năstase a aşteptat în vila din Zambaccian decizia definitivă a instanţei în dosarul Trofeul Calităţii. Fostul premier a făcut anunţul pe blog, într-o postare în care scria despre curaj, dar şi despre necunoscutele anului 2014. O atitudine uşor sceptică, spre deosebire de momentul încheierii procesului, când Adrian Năstase era optimist.

Sunt pregătit psihic pentru achitare, pentru că aşa mi s-ar părea normal. Celelalte variante nu am de ce să le iau în considerare, după ce i-am ascultat pe avocaţi mi-am dat seama cât de firavă este acuzarea”, spunea fostul premier în decembrie. Încrezătoare a fost şi soţia sa, Dana.

Avocații soţilor Năstase încearcă de mai bine de şapte ani să-i convingă pe magistraţi de nevinovăţia celor doi. „Opinia mea e că argumentele apărării au fost mult mai pertinente şi mai la obiect decât cele aduse de Parchet”, declara recent Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase.

Adrian Năstase a publicat şi pe blogul său pledoaria finală în faţa Curţii Supreme.

„Sunt nevinovat. La fel şi soţia mea, târâtă în acest proces. Cum s-ar putea încheia acest dosar cu o achitare? Sentinţa trebuie să justifice munca DNA din ultimii nouă ani”, a susţinut Adrian Năstase.

În prima instanţă, soţii Năstase au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Însă nu pentru acuzaţiile de corupţie, ci pentru şantaj şi utilizarea de documente vamale false.

Fostul premier a fost acuzat că a primit diverse obiecte din China, dar și materiale de construcții de la fostul consul Ioan Păun, dar si de la Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcții, pentru a-i menţine în funcție. În total, bunuri de peste 600.000 de euro.

Obiectele ar fi fost introduse în țară prin utilizarea unor documente vamale false, furnizate de Dana Năstase. Conform declarațiilor vamale de import, containerele livrate familiei Năstase conțineau termopane, pămătufuri pentru șters mașina, sacoșe din rafie, dar și statuete din bronz, pitici de grădină sau instalații sanitare. Dosarul a ajuns pe masa judecatorilor în 2006.

La ce puteau să se aştepte soţii Năstase

Condamnat în primă instanţă la închisoare cu suspendare, fostul premier trebuie să se întoarcă în penitenciar, dacă nu a obţinut o achitare.

La ultimele termene al procesului, Adrian şi Dana Năstase au cerut judecătorilor să îi achite.

„De ani de zile, din păcate, sunt sub această presiune. Pierd ore întregi, zile de viaţă, nervi, neuroni care nu se refac pentru o operaţiune de război de gherilă cu DNA-ul şi operaţiunile astea judiciare”, spunea fostul premier pe 2 decembrie.

Judecătorii au avut patru variante. Prima a fost achitarea, la care spera şi familia Năstase. Asta însemna ca instanţa supremă să fi admis recursurile soţilor Năstase, condamnaţi în primă instanţă la câte trei ani de închisoare cu suspendare, iar aceste pedepse să fie anulate.

A doua variantă, de asemenea favorabilă lui Adrian Nastase, era refacerea dosarului. Asta însemna ca procesul să se reia de la zero, tot la Curtea Supremă.

Exista şi posibilitatea ca prima decizie dată în acest caz să fie menţinută. Dana Năstase ar fi rămas cu pedeapsa de trei ani cu suspendare, însă o asemenea condamnare ar fi însemnat pentru fostul premier, acum eliberat condiţionat, reîntoarcerea în penitenciar. Asta pentru că pedeapsa cu suspendare devine, de drept, cu executare.

În ultimul rând, exista posibilitatea, pronunțată luni, ca instanţa sa dicteze alte pedepse, dar cu executare, pentru fostul premier. 

Dosarul a fost trimis în judecată în 2006, însă doi ani mai târziu cazul a fost trimis la DNA, pentru refacerea anchetei. Abia dupa alţi doi ani a revenit pe masa instanţei supreme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri