Ambasada SUA: Independenţa justiţiei, liberă de orice influenţă, este vitală pentru democrație

Data publicării:
ciocanel-2

Ambasada a făcut aceste precizări după ce premierul Victor Ponta a transmis reprezentanţilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene şi ai tuturor statelor membre UE o scrisoare în care le solicită să analizeze declaraţiile de joi ale preşedintelui Traian Băsescu.

„Ambasada a luat la cunoştinţă de comunicatul de presă al CSM din 7 octombrie "privind anumite declaraţii referitoare la dosarul Lukoil instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti" şi comunicatul din 9 octombrie "privind poziţia Consiliului Superior al Magistraturii faţă de declaraţiile publice din zona politicului referitoare la activitatea procurorilor şi a judecătorilor". Comentariile oficialilor despre cazuri aflate în desfăşurare sunt nepotrivite şi pot crea aparenţa, intenţionată sau nu, a interferenţei. Independenţa justiţiei, liberă de orice influenţă a unui actor din afară, este vitală într-o democraţie", a precizat Biroul de Presă al Ambasadei SUA, citat de Mediafax.

Premierul Victor Ponta a transmis vineri reprezentanţilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene şi ai tuturor statelor membre UE o scrisoare în care le solicită să analizeze declaraţiile de joi ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa independenţei justiţiei, arătând că atacul acestuia a fost grav.

Premierul le cere acestora să transmită un mesaj de susţinere a independenţei CSM şi justiţiei în general.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, despre dosarul Lukoil, că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Victor Ponta a făcut referire şi la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentând: „Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România".

De asemenea, în 9 octombrie, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Gheorghe Muscalu, a declarat că instituţia face un apel la oamenii politici aflaţi în campanie electorală să fie „chibzuiți” cu privire la temele privind justiţia şi să nu atace magistraţii "fără o bază reală".

CSM a decis joi să sesizeze Inspecţia Judiciară atât în cazul declaraţiilor făcute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cât şi în cazul afirmaţiilor lui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft şi ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu.

Inspecţia Judiciară urmează să analizeze afirmaţiile şi să prezinte concluziile într-un singur raport privind apărarea independenţei justiţiei, care va fi prezentat plenului CSM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri