Baza de pregătire de la Buftea, în vizorul DIICOT. Procurorii anchetează cum a fost cheltuit un milion de dolari

Data publicării:
picture-Logo FRF site.jpg-604-423-1-85


Actualizare 14:25. Cornel Şfaiţer, preşedintele FC Botoşani, a plecat de la DIICOT.

Nu am nimic de declarat, mi s-a spus de procuror că la momentul ăsta n-am voie până nu ne spun ei”, a spus Corneș Șfaițer.

Noi nu ne-am ocupat de partea executivă... erau chestiuni care erau prezentate în Comitetul Executiv”, a adăugat el.


Actualizare 13:00. Cornel Şfaiţer, preşedintele FC Botoşani, este audiat la această oră de procurorii DIICOT.

Actualizare 12:50. Noi informaţii în cazul milionului de dolari pe care îl caută procurorii antimafia în conturile Federaţiei Române de Fotbal. Banii primiţi de la Federaţia Internaţională de Fotbal ar fi folosiţi pentru construirea unor terenuri cu gazon sintetic. Problema este că preţul ar fi fost umflat. Oamenii legii au plecat pe fir după ce Pro Sport a publicat o anchetă pe această temă.

Baza de antrenament de la Buftea a fost inaugurată în septembrie 2012, construcția fiind demarată în 2009. UEFA a alocat 2,5 milioane de euro din costul total, prin proiectul Hattrick.

La inaugurarea bazei de la Buftea a participat şi preşedintele suspendat al FIFA, Sepp Blatter.

Sumele de construcţie şi de proiectare sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT. Potrivit sursei citate, doar hotelul din interiorul bazei a costat 2,4 milioane de euro, dintre care costurile de proiectare s-au ridicat la 600.000 de euro. Procurorii consideră că o firmă de proiectare poate realiza un proiect similar cu o sumă de 20 ori mai mică.

În plus, s-au descoperit și alte cheltuieli nejustificate. Pentru telefoane mobile s-au plătit chiar și 1000 de euro, deși se pare că nu ar fi costat atât.

Au fost 1.000.000 de euro pentru două terenuri, care e problema? Sunt bani de la FIFA, forul mondial face controale la sânge şi aprobă ceea ce construieşti. Asta e precum povestea cu cateringul: dai 4 lei, 4 lei face, dai 10 lei, 10 lei face. Nu mă interesează subiectul, nu mă interesează actuala conducere”, declara Mircea Sandu, în iunie 2014, potrivit aceleiași surse. 


Actualizare 11:58. Iuliu Mureșan, președintele CFR Cluj, a ieșit de la audieri.

„E foarte greu să-ți aduci aminte lucruri care nu mă priveau chiar direct pe mine”, a spus președintele CFR Cluj referitor la declarația dată astăzi.

Iuliu Mureșan a răspusn că nu știe dacă acest dosar a pornit de la o reclamație a conducerii FRF. „Se pot face speculații, dar mie nu-mi place să speculez”, a adăugat el.  



Actualizare 10:48. Iuliu Mureșan, președintele CFR Cluj, a ajuns la sediul DIICOT. „Am fost invitat ca martor, chiar nu știu nimic despre subiect. Am încercat dimineață să aflu ceva, nu am aflat nimic”, a spus Iuliu Mureșan.

„Nu știu dacă e vorba de meciuri, cred că că fonduri ceva... tot din presă am aflat... nu știu”, a adăugat el.

Între timp, Patrițiu Abrudan a plecat de la DIICOT. Potrivit unor surse, la audieri ar urma să vină și Cornel Şfaiţer, preşedintele FC Botoşani, tot în calitate de martor.


Actualizare 10:40. Mircea Sandu a vorbit, la Digi Sport Matinal, pe marginea subiectului zilei în fotbalul românesc.

„Să vă spun un lucru. Toţi banii de la FIFA si UEFA veneau doar pe proiecte. Trimiteai un proiect complet la UEFA pe investiţii. Să spunem Mogoşoaia. Din trei milioane, UEFA putea să suporte două milioane. Nu dădea banii pe vorbă, ci pe dovezi, pe poze, pe devize. Astfel că nu-mi dau seama ce se poate ancheta. Câtă vreme nu există un document oficial, eu nu pot să mă pronunţ”, a spus Mircea Sandu la Digi Sport Matinal.

„Întâi trebuie ceva foarte concret, abia apoi putem spune ceva. Văd că acum vorbim de un milion de dolari, deci ce credibilitate să fie... Nu există în 24 de ani nimic care să mă incrimineze. Poate vreun denunţ, poate există vreo sesizare făcută de cei de acum de la federaţie, nu ştiu, chiar nu ştiu. Eu cred că a fost totul foarte transparent, investiţia de la Casa Fotbalului, de la Mogoşoaia, meciurile cu Grecia, tot ce s-a cheltuit”, a mai declarat Mircea Sandu.


Patriţiu Abrudan, fostul vicepreședintele al Comisiei Centrale a Arbitrilor, este audiat la această oră la sediul DIICOT. El a fost chemat la audieri în calitate de martor în acest dosar.

„Procurorul vrea să se convingă de anumite chestiuni ale gestionării Federației și sigur că eu, în calitatea mea, că am fost chemat ca martor, o să trebuiască să răspund pentru perioada în care am avut mandat în Comitetul Executiv – 2005-2009”, a spus Patrițiu Abrudan, fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

„Absolut nicio informație nu am, dar atât că e cu Federația Română de Fotbal”, a mai spus Patrițiu Abrudan, la intrarea în sediul DIICOT.

În acest dosar sunt suspiciuni privind dispariția unui milion de dolari pe care Federația Română de Fotbal l-a primit de la FIFA în 2010-2012. Banii ar fi trecut prin mai multe conturi.

Anchetatorii au deschis o investigație pentru spălare de bani și delapidare.

Patrițiu Abrudan nu este singurul care urmează să fie audiat în acest dosar la DIICOT.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri