Audieri în dosarul „Vişinescu”. Singurul supraviețuitor de la Râmnicu-Sărat a povestit cum a fost chinuit Ion Mihalache

Data publicării:
valentin cristea

Valentin Cristea a fost audiat la judecătoria din Câmpina. A încercat să redea într-o declaraţie de câteva zeci de pagini cum erau torturaţi, în trecut, deţinuţii închişi în penitenciarul de la Râmnicu- Sărat.

„M-au prins de două ori când ciocăneam la perete și prima pedeapsă a fost de trei zile, așa zisul arest sever se numea. Două zile la rând căpătai, dimineața, un castron cu apă caldă și o bucățică de pâine, pe toata ziua. Bineînțeles că aceste pedepse erau aprobate de Vișinescu”, a spus Valentin Cristea.

La 83 de ani, Valentin Cristea îşi aminteste ca și cum ar fi fost ieri sunetele care răzbateau din celula lui Ion Mihalache când acesta era torturat.

Îi puneau lanțuri pe picioare, că se auzea când tăra lanțurile alea prin celulă, la un moment dat i-au pus și căluș la gură, ca să nu mai strige. El tot încerca să mai protesteze, dar nu mai putea. Acest om a fost realmente chinuit”, a mai spus Valentin Cristea.

Deţinuţii din închisoarea de la Râmnicu Sărat nu aveau voie să se aşeze pe pat în timpul zilei, iar când erau pedepsiti, aceştia rămâneau şi fără salteaua de paie. Într-o zi normală, hrana nu depășea 600 de calorii pe zi. Nu aveau voie să se apropie de pereții celulei, să comunice cu ceilalți deținuți.

Izolarea făcea parte din sistemul de tortură. Dacă erau prinși că încercau să comunice prin codul Morse, erau aspru pedepsiți. Aşa îşi aminteşte fostul deţinut „Închisoarea tăcerii”, supranumită astfel dupa venirea comandantului Alexandru Vişinescu la conducerea penitenciarului.

„Eu am îndeplinit o funcţie”, a spus Alexandru Vișinescu.

Chiar dacă refuză să ofere explicaţii jurnaliştilor, Alexandru Vişinescu va trebui să dea ochii cu procurorii de la Parchetul General, să explice cum a condus Penitenciarul Râmnicu-Sărat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri