Averi de 16 milioane de euro, puse sub sechestru de DNA în primele trei luni ale anului

Data publicării:
22 BANCI BANI-1

În primele trei luni ale anului, procurorii anticorupţie au trimis în instanţă 26 de dosare în care s-au constatat prejudicii. 120 de persoane, oameni de afaceri, primari, funcţionari s-au ales cu averile puse sub sechestru.

Valoarea pagubelor depăşeşte 16 milioane de euro, iar procurorii au pus sechestru pe terenuri, case, bijuterii şi conturi care acoperă această sumă. De asemenea, pentru confiscarea specială, DNA a pus sub sechestru nu mai puţin de zece case şi terenuri, care încă nu au fost evaluate.

De altfel, recuperarea prejudiciilor este una dintre priorităţile instituţiei pentru acest an.

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA, în 24 februarie: „În 2015, dincolo de continuarea instrumentării dosarelor de corupţie la nivel înalt, priorităţile vor viza şi cauzele având ca obiect frauda în domeniul achiziţiilor publice, utilizarea frauduloasă a fondurilor europene, corupţia în mediul de afaceri şi în sistemul de justiţie, corupţia în sistemul de educaţie şi sănătate, cu accent pe recuperarea prejudiciilor şi confiscarea extinsă”.

Valoarea sumelor care ar putea spori bugetul de stat diferă de la caz la caz. Cel mai mare prejudiciu pe care trebuie să îl recupereze magistraţii a fost înregistrat în dosarul edilului din Piteşti.

Mai bine de 6 milioane de euro ar fi pierdut municipalitatea dintr-un contract păgubos pentru reînnoirea parcului auto al societăţii de transport în comun.

Şeful Consiliului Judeţean Buzău este în extrema opusă. Judecat pentru conflict de interese, Cristinel Bîgiu riscă să piardă aproape 12.000 de lei în cazul unei condamnări.

Cele mai mari prejudicii au fost însă înregistrate de stat în dosarele în care au fost investigate despăgubirile acordate de ANRP. În cazul Alinei Bica, trimisă anul trecut în judecată, procurorii cer recuperarea unei pagube de 60 de milioane de euro.

În dosarul în care este judecat, de săptămâna trecută, şi fostul preşedinte al Agenţiei de Integritate, DNA invocă un prejudiciu de 85 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri