Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la starea de sănătate a lui Sorin Oprescu

Data publicării:
agerpres victor ciorbea avocatul poporului 24 09 2015

Sorin Oprescu a fost adus, la prima oră, în sala de judecată de la Tribunalul Bucureşti. În boxa acuzaţilor, edilul suspendat al Capitalei a aflat că cererile formulate în ultimele zile, de a fi consultat de medicul personal în Spitalul Militar Central, au fost avizate negativ de procurorii anticorupţie.

„Administrativ nu aveau cum să ajungă la ei aceste solicitări şi ei au insistat că nu există aceste afecţiuni medicale pe care clientul le are. Din punctul de vedere al DNA-ului, ei nu spun că a jucat teatru, dar consideră că ar fi trebuit să se gândească la afecţiunile de care suferă înainte să săvârşească infracţiunile”, a spus Viorel Mocanu, avocatul lui Sorin Oprescu.

Refuzul procurorilor nu i-a descurajat însă pe avocaţi, care au solicitat instanţei înlocuirea arestului cu o măsură mai blândă, invocând lipsa de probe în dosarul de luare de mită în care este cercetat Sorin Oprescu.

„Domnul primar a pledat faptul că este nevinovat şi a înţeles situaţia dificilă prin care trece şi a cerut instanţei să trăiască, să nu moară în arest”, a mai spus Viorel Mocanu.

Avocaţii sunt hotărâţi să obţină permisiunea pentru ca Sorin Oprescu să fie consultat într-un spital. Între timp, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a început de urgenţă o anchetă.

„Se va discuta în mod indiscutabil cu domnul Oprescu în primul rând să vedem care este situaţia, să se facă o primă apreciere şi de către medicul care face parte din componenţa acestei echipe. Se vor purta discuţii şi cu conducerea Arestului Preventiv şi se vor face fără îndoială şi verificări în cadrul Arestului Preventiv. S-ar putea face imediat o recomandare către conducerea Arestului, desigur acţionat şi pe linie ierarhică”, a spus Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

Reprezentanţii instituţiei au mers în celula în care este încarcerat primarul suspendat al Capitalei. Ei au ajuns la Arestul Central la doar câteva ore de la anunţul făcut de Victor Ciorbea care spunea că va începe o anchetă privind situaţia lui Sorin Oprescu. Delegaţia este însoţită de un medic şi de reprezentantul unei organizaţii nonguvernamentale care se ocupă de apărarea drepturilor persoanelor deţinute.

Sorin Oprescu se află în spatele gratiilor de aproape trei săptămâni. Este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită, fiind suspectat că a primit 25.000 de euro ca să aprobe plata pentru o lucrare la Palatul Mogoşoaia.  


Ciorbea a precizat că Oprescu va fi vizitat de o echipă din care vor face parte reprezentanți ai instituției, un medic și un reprezentant al unui ONG.

Am dispus să efectuăm mai mult decât o anchetă, și anume o vizită (...). În foarte scurt timp, se vor deplasa la Arestul Capitalei doi reprezentanți ai instituției noastre, un medic și un reprezentant al unei organizații nonguvernamentale specializate. Se va discuta cu domnul Oprescu, în primul rând să vedem care e situația, se face o primă apreciere de către medicul care va face parte din componența acestei echipe. Se va discuta cu conducerea Arestului și se vor face verificări. I-am prevenit pe cei din conducere că vor avea această vizită”, a afirmat Victor Ciorbea, la Palatul Parlamentului.

El a spus că a luat această decizie în urma declarațiilor publice făcute de avocați. „Am înțeles că este foarte serios pus sub semnul întrebării dreptul la sănătate”, a adăugat Victor Ciorbea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri