Avocatul Poporului verifică toate centrele de reţinere şi arestare preventivă din ţară

Data publicării:
victor ciorbea juramant avocatul poporului

Avocatul Poporului a decis să extindă ancheta la toate centrele de reţinere şi arestare preventivă din ţară, la o zi după ce s-a sesizat din oficiu şi a declanşat o anchetă la Secţia exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava pentru a stabili dacă au fost încălcate drepturile Monicăi Iacob Ridzi, anunţă Mediafax.

"În cadrul anchetei vor fi verificate condiţiile de detenţie din toate centrele de reţinere şi arestare preventivă, în raport cu respectarea drepturilor omului", se arată într-un comunicat transmis, joi, de Avocatul Poporului.

Instituţia Avocatului Poporului precizează că verificările în aceste centre se fac după ce, anterior, în 27 ianuarie 2015, a fost declanşată o anchetă în toate penitenciarele din România, ale cărei rezultate se află în analiza specialiştilor instituţiei.

La finalul ambelor acţiuni de verificare va fi întocmit un Raport special al Avocatului Poporului cu privire la situaţia din penitenciare şi din centrele de reţinere şi arestare preventivă, raport care va fi înaintat Parlamentului şi Guvernului.

Avocatul Poporului va propune, în cadrul raportului, şi soluţii legislative sau de altă natură pentru îmbunătăţirea sistemului prin care se realizează privarea de libertate a persoanelor în baza unei decizii a unei autorităţi.


Monica Ridzi, apel „disperat” către ministrul Justiţiei: „Mă rog la Dumnezeu în fiecare clipă să nu mor în penitenciar”. Reacția ANP

Fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi a scris, marţi, pe blogul său, un mesaj intitulat "Apel la reflecţie", în care vorbeşte despre condiţiile din închisori, spunând că aceia care ajung în penitenciare sunt condamnaţi, a doua oară, la umilinţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri