ADRIAN NĂSTASE A FOST ELIBERAT: „Am rămas același. Ar fi nevoie de alegeri parlamentare anticipate și de o lege a grațierii”

Data publicării:
Adrian Nastase eliberat a doua oara din inchisoare - Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu-1

Foto: Mediafax

ACTUALIZARE 21:08. Adrian Năstase a ajuns la reședința sa de la Cornu, din județul Prahova. În mașină se mai aflau fiul său Andrei și șoferul familiei.


Cristian Tudor Popescu îi răspunde lui Adrian Năstase: „Nu înțeleg de ce adoptă, după ce spune că este o victimă politică, un deținut politic, iese din temniță cu un aer de plantator întors din vacanță, înfloritor, și face bancuri. Eu nu cred că deținuții politic din anii 50, de pildă, când ieșeau tot de la Jilava erau dispuși să facă bancuri și miștocăreli ieftine.”


ACTUALIZARE 19.34. După declarațiile de la Jilava, Adrian Năstase și cei doi fii ai săi au plecat spre reședința de la Cornu. 


ACTUALIZARE 19.11. Primele declarații ale lui Adrian Năstase după eliberare:

Am rămas același. Încercările din ultimii ani m-au întărit. Am nevoie de timp să îmi lămuresc proiectele pentru viitor.

Am diverse idei extravagante, nu o să vi le spun. 

În ultimii 10 ani aţi dus-o foarte bine fără mine, în ultimii trei ani şi mai bine.

Statul român are numai două puteri: executivul și justiția. Ar fi nevoie, anul viitor, de alegeri parlamentare anticipate, care să construiască un parlament solid.

Cred că ar trebui înţeles un lucru simplu: din când în când este nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar este nevoie şi de o lege a graţierii.

Am primit oferte de la societăți multinaționale și de la un guvern străin. Dacă nu mai este nevoie în România, va trebui să găsesc un alt drum pentru viitor.

Cred că știți unde e localitatea Cornu și puteți să ajungeți în condiții foarte bune.

Nu voi da interviuri. Nu încercați să mă contactați.

Adrian Năstase a mai spus că și astăzi reprezintă „o țintă care trebuie urmărită”.

N-au câștigat nimic prin felul ăsta și ar trebui să-și redirecționeze țintele”, a apreciat el.

Fostul premier a spus despre aspectul său că nu va renunța la barbă: „Îmi stă foarte bine așa”. El a spus că ar putea să primească cu ușurință un rol într-un film.

Năstase a dezvăluit că a primit decizia de eliberare condiționată atunci când discuta despre domnitorul Brâncoveanu.

Trădarea boierilor a dus la apariția fanarionaților în România”, a amintit el.

Despre viitorul său politic, fostul prim-ministru a spus că „neavând dreptul să votez, să fiu ales, să am funcții publice, aș putea să fiu eventual consultant politic și să fac contract cu unele dintre televiziuni pentru a explica diverse lucruri. Am de gând să mă întorc la catedră”.

El a comentat și „comentariile inteligente” ale jurnalistului Cristian Tudor Popescu, de la Digi24.

Cristian Tudor Popescu era supărat că am primit niște zile câștig pentru că am scris niște cărți. Poate să transmită la Parlament o propunere de schimbare a legii. Îmi pare rău să-i spun, dar și munca intelectuală poate să creeze aceleași avantaje ca și munca fizică. Dacă aș fi jucat tenis și câștigam un turneu, aș fi putut să obțin niște zile câștig. Sau dacă săpam un șanț. Dacă am scris o carte, lucrul ăsta n-ar trebui să fie prețuit? Trăim într-o țară liberă și dacă până și procurorii au fost de acord că libertatea de exprimare trebuie să fie garantată, atunci n-aș putea eu să nu accept libertatea de exprimare pentru criticul de film, criticul de tenis și criticul politic Cristian Tudor Popescu”, a declarat Adrian Năstase.

Fostul premier a spus că are de gând să termine o carte cu numele „Traversarea deșertului”, care va însemna și experiența penitenciarului.

Andrei și Mihnea Năstase vor decide singuri dacă vor să urmeze o carieră în politică.

Ar fi bine să nu intre în zona militantă a politicii”, a menționat el.

Adrian Năstase a mai spus și că și-a făcut foarte mulți prieteni în penitenciar.

În fiecare săptămână am mers la comunitatea consumatorilor de droguri. După ce făceam o anumită expunere ei mă întrebau diverse lucruri, discutam teme extrem de diverse: pictură, artă, muzee, Constituție, masonerie, până la chestiuni legate de legea privind grațierea”, a completat Năstase.

Despre foștii colegi din Partidul Social Democrat, Adrian Năstase a spus: „Câțiva dintre ei m-au vizitat, am discutat cu ei. Sigur, fiecare generație consideră că istoria începe cu ea. Sper că deciziile pe care le iau sunt întemeiate, profesioniste, că vor ști să facă echipă, că sunt solidari”.

Aflat în închisoare de aproape două săptămâni, Dan Voiculescu a comentat eliberarea condiționată a fostului premier Adrian Năstase.

Dan Șova: Adrian Năstase va fi invitat la festivitatea de lansare a candidaturii lui Victor Ponta la prezidențiale 


ACTUALIZARE 19.10. Adrian Năstase a părăsit penitenciarul Jilava

ACTUALIZARE 18.53. Adrian Năstase ar urma să iasă din penitenciar în aproximativ zece minute, potrivit lui Andrei Năstase. Acesta și celălalt fiul al premierului, Mihnea, au ajuns la Penitenciarul Jilava și așteaptă eliberarea tatălui lor. 


ACTUALIZARE 18.36. Documentele cu decizia instanţei au ajuns la Penitenciarul Jilava. 


Tribunalul Ilfov a judecat contestaţia DNA la decizia de eliberare condiţionată a fostului premier. Decizia este DEFINITIVĂ.

ADRIAN NĂSTASE A FOST ELIBERAT, după ce a făcut o cerere în acest sens, pe motiv că a executat puțin peste o treime din pedeapsa hotărâtă în urma contopirii pedepselor.

Cristian Tudor Popescu: Eliberarea lui Adrian Năstase, percepută de mase ca un fel de scuză a justiției

Judecătoria Sectorului 4 a aprobat, pe 23 iulie, cererea de eliberare condiţionată a fostului premier, după ce, cu o lună înainte, Curtea de Apel Bucureşti îi adăugase acest spor de şase luni de închisoare prin contopirea pedepselor din dosarele Zambaccian şi Trofeul Calităţii, de patru și respectiv doi ani închisoare.  

Victor Ponta se bucură „fff mult” pentru eliberarea condiționată a lui Adrian Năstase

Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase: Nu am câștigat, s-a aplicat corect legea

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a comentat la Digi24 decizia Tribunalului Ilfov de a-l elibera pe fostul premier după ce acesta a executat șapte luni de închisoare din pedeapsa cumulată pe care o avea de ispășit. Această pedeapsă, pronunțată pentru dosarele Zambaccian și Trofeul calității, era de patru ani și jumătate de închisoare.

După ce va fi eliberat, Adrian Năstase va merge cu familia la Cornu

„Nu am câștigat, s-a aplicat corect legea, era un drept al domnului Năstase”, a declarat Ion Cazacu. „Este o soluție absolut corectă și nu pot decât să mă bucur că diseară va fi în mijlocul familiei”, a adăugat avocatul.

Anterior, în timpul audierilor în instanță, Adrian Năstase îl ironizase pe procurorul DNA, spunând că nu va candida la președinție și nu are cum să repete faptele.

Cazacu a spus că demersurile juridice ale clientului său continuă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, unde a depus două plângeri, una dintre ele fiind pentru proces neechitabil. Procedura este mai complicată la CEDO, a precizat Cazacu, refuzând să spună mai mult pe marginea acestui subiect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri