Bilanț intermediar. Avalanşă de condamnări pentru corupţie în prima jumătate a anului

Data publicării:
CATUSE5425080-Mediafax Foto-ADRIAN PICLISAN-1

În primele şase luni ale anului, 143 de dosare trimise de procurorii anticorupţie la instanţele din toată ţara s-au închis prin decizii definitive de condamnare. În toate aceste cazuri, au fost condamnate 734 de persoane. Asta în condiţiile în care, anul trecut, au primit pedepse puţin peste 740 de inculpaţi pentru corupţie.

Cinci foşti sau actuali demnitari au fost condamnaţi în cazuri instrumentate de procurorii anticorupţie în această periodă. Printre aceştia, doi foşti miniştri - Victor Babiuc şi Decebal Traian Remeş, un deputat în funcţie - George Becali, un fost senator - Cătălin Voicu, şi un fost secretar de stat - Dumitru Cioflină.

Condamnări s-au înregistrat şi în cazurile în care s-au descoperit cazuri de corupţie printre reprezentanţii sistemului judiciar. Cinci judecători, patru procurori, dar şi şapte avocaţi şi doi notari au primit pedepse pentru fapte de corupţie descoperite de anchetatori.

Iar prima parte a anului a consemnat şi premiere în justiţia românească: cea mai mare pedeapsă pentru fapte de corupţie, respectiv 16 ani de închisoare, a fost pronunţată în luna mai, într-un caz de înşelăciune cu locuinţe. Un alt caz inedit a ajuns la final în februarie: 314 bucureşteni au fost condamnaţi definitiv după ce au beneficiat ilegal de drepturile acordate celor persecutaţi în timpul regimului comunist.

Tot la capitolul premiere pot fi consemnate şi două anchete care încă nu au ajuns la decizii definitive. Curtea supremă a decis pentru prima oară condamnarea unui ministru în funcţie pentru fapte de corupţie. De asemenea, tot în premieră, un şef de structură teritorială a DNA a fost arestat într-un caz instrumentat de procurorii anticorupţie.

Condamnări în dosare de corupţie

ianuarie - iunie 2013

- 143 de hotărâri definitive de condamnare

- 734 de inculpaţi condamnaţi definitiv

- 743 de inculpaţi condamnaţi definitiv

Demnitari condamnaţi definitiv

- 2 foşti miniştri - Victor Babiuc şi Decebal Traian Remeş

- 1 deputat - George Becali

- 1 fost senator - Cătălin Voicu

- 1 fost secretar de stat - Dumitru Cioflină

Condamnări în sistemul judiciar

- 5 judecători

- 4 procurori

- 7 avocaţi

- 2 notari

Premiere în justiţie

- cea mai mare pedeapsă pentru corupţie - 16 ani de închisoare

- 314 persoane condamnate definitiv într-un singur dosar

Premiere în dosare de corupţie

- condamnarea unui ministru în funcţie - Relu Fenechiu

- arestarea unui procuror-şef de structură la DNA - Dumitru Cristudor

sursa: DNA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri