Cartierul Justiţiei, casa instanţelor din Capitală

Data publicării:
ciocanel-4

Planul ministerului este ca, în complexul de clădiri, să fie mutate sediile tuturor instanţelor şi parchetelor din Capitală, dar şi să construiască sedii pentru institutelor care îi pregătesc pe profesionoştii dreptului - avocaţi, grefieri sau judecători.

Un proiect ambiţios despre care se vorbeşte de ani buni. Principalul motiv pentru care se doreşte un cartier al Justiţiei este că spaţiul în care lucrează magistraţii este mult prea mic.

O altă problemă este distanţa mare dintre instanţele din Capitală. Cea mai complicată este de departe la Instanţa Supremă. În multe dintre birourile de nici 10 metri lucrează chiar şi 6 angajaţi. Şi nici sălile de judecată nu sunt suficiente. De multe ori, judecătorii se deplasează la alte instanţe pentru a audia martori şi a se pronunţa în dosarele lor.

Şi aspectele financiare sunt avute în vedere, pentru că, în prezent, Ministerul Justiţiei plăteşte chirie pentru sediul CSM.

De ani buni, CSM închiriază această clădire cu 8 etaje, situată în Calea Plevnei. Cu toate că presiunea chiriei asupra bugetului institutiei este unul mare, sediul nu este adecvat activităţii magistraţilor.

Proiectul este evaluat la 200 de milioane de dolari. Pentru a putea fi realizat, Banca Mondială ar urma să ajute ministerul. A fost deja aprobat Memorandumul pentru realizarea Cartierului Justiției din București. Câteva machete care dezvăluie cum ar putea arăta au fost realizate de Facultatea de Arhitectură din Capitală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri