Cazul jurnaliştilor răpiţi în Irak. T. Băsescu, la Digi24: Nu am ştiut că procurorii au încercat să facă o anchetă. Trebuia să fiu înştiinţat

Data publicării:
traian basescu interviu digi24 2

Întrebat dacă a existat o sumă pentru răscumpărarea jurnaliştilor, Traian Băsescu a răspuns: „Nu”.

În legătură cu prezenţa sa la instanţa supremă, fostul preşedinte a spus că judecătorii nu i-au pus nicio întrebare punctuală, ci doar dacă a văzut dosarul şi dacă are ceva de comentat.

„Este exclus ca cineva să poată proba ceva ce nu a existat, faptul că banii s-au întors la mine sau la altcineva. Nu avea ce bani să se întoarcă. Înalta Curte, constatând că eu nu mai am funcţia de preşedinte, a decis că e de competenţa Judecătoriei sectorului 5 să decidă deschiderea urmăririi penale în ceea ce mă priveşte”.

Traian Băsescu a comentat acuzaţiile aduse de către Vadim Tudor, spunând că acesta „trăieşte din miciună şi delaţiune, asta e viaţa lui, asta ştie să facă”.

„Ca om, m-aş bucura să se facă o astfel de anchetă. Ca fost şef de stat am rezerve că o astfel de anchetă poate fi făcută, sunt lucruri care ţin de intimitatea statului, modul în care se negociază şi se recuperează nişte jurnalişti răpiţi. Nici nu am ştiut vreodată că procurorii au încercat să facă vreo anchetă legat de delaţiunea lui Vadim.

Parcă sistemul de parchete de azi, sistem construit în timpul mandatului meu, din păcate, în loc să se uite că statul stă impasibil la faptul că a fost răpit Iulian Gherguţ în Burkina Faso şi nimeni nu mişcă nimic... Se încearcă o răzbunare pe cine a făcut ceva. Cred că furia unora a pornit că a fost adus Omar Hayssam în ţară.

Sunt mândru de faptul că a fost rezolvată această problemă şi că românii au fost readuşi în ţară, dând un semnal că statul român nu îşi abandonează cetăţenii, ceea ce nu se întâmplă acum.

În cazul unei anchete penale, trebuie desecretizat dosarul, nu există variantă, nu se pot trage concluzii fără să ştii tot dosarul. Nu m-ar deranja o desecretizare”, a declarat Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri