Circuitul mitei la Primăria Capitalei. I se spunea „Barosanul” și nu accepta întârzieri

Data publicării:
primaria capitalei digi-2

Primarul general, care era numit „Barosanul”, susţine în continuare că e nevinovat. Luni seară, instanţa a decis să îi trimită după gratii şi pe fostul şofer al lui Sorin Oprescu, directorul economic al Primăriei, directorul Administraţiei Cimitirelor, directorul general şi directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. În arest preventiv au ajuns şi alte două persoane.

Ruxandra Avasiloae este directoarea Centrului Cultural al Palatului Brâncovenesc. După o noapte în arestul poliției, femeia a declarat că mita era o practică obişnuită în instituţie şi a spus că banii erau împărțiți cu șeful direct, Sorin Oprescu.

Procurorii au venit cu interceptări și denunțuri noi, din care reiese că angajații erau prudenți când era vorba de încasarea banilor și fiecare avea propriile reguli. Directorul economic al Primăriei Capitalei, de pildă, ar fi folosit - ca regulă - o borsetă.

Denunțătorul l-a contactat telefonic pe Mircea Constantinescu, pentru a-i propune să se întâlnească în dimineața următoare la un capuccino, „tot acolo". Directorul economic a acceptat întâlnirea, fără a întreba motivul solicitării ei. Când a ajuns, directorul economic și-a așezat borseta pe scaunul de alături. Pe parcursul discuției ce a urmat, fără a spune nimic relevant, denunțătorul s-a ridicat, s-a dus la scaunul unde era borseta, pe care a luat-o și a revenit la locul său. Așezându-se, și-a pus borseta pe picioare, sub masă, după care a scos din buzunarul pantalonilor un plic de culoare albă, pe care l-a introdus în borsetă cu o mișcare rapidă. În continuare, denunțătorul s-a ridicat și a pus borseta înapoi de unde o luase, pe scaunul de lângă directorul economic. La final, acesta a plecat cu borseta” (sursa: referat DNA)

Încă un detaliu din dosar: de frica interceptărilor, când aveau întâlniri, niciodată nu se pronunţa contravaloarea mitei cu voce tare. Sumele se mimau şi trebuiau citite de pe buze. Interceptările arată că Sorin Oprescu era un personaj respectat, dar temut. Şi de subordonaţi, şi de oameni de afaceri.

Denunţătorul s-a întâlnit cu Cristian Stanca (n.r. - şoferul lui Sorin Oprescu), ocazie cu care acesta din urmă a început să insiste în plata mitelor către primarul Oprescu: Barosanu' aşteaptă, că a băgat... N-ai ce să le mai zici!". 

***

La întâlnirea din aceeași zi cu Cristian Stanca, după ce i-a calculat denunțătorului cât a încasat, cât mai are de încasat şi cât a cheltuit pentru realizarea lucrărilor, Cristian Stanca, zis „Grenadă", a reamintit pretențiile de remitere a mitei pentru Sorin Oprescu: Deci, ăştia sunt... prioritari. Şi la Barosanul... 50. Primarul nu este la serviciu. Se întoarce din vacanţă." (sursa: referatul procurorilor DNA).

Tot procurorii DNA mai spun că Sorin Oprescu nu accepta nicio întârziere la plata mitei.

Inculpatul Sorin Oprescu s-a întâlnit cu (.....) și, deși a aflat că bunicul acestuia tocmai decedase, a stabilit ca (.....) să-i remită suma de bani în aceeași zi, la o întâlnire ce urma să aibă loc în jurul orei 19.00-19.30 la imobilul aparținând Primarului: Vai de capul...! Ne vedem mai pe seară atunci, acolo? Mă gândesc că un 7, ca să nu... mai ales...7 e bine?". (sursa: referatul procurorilor)

Avocații lui Sorin Oprescu au contestat măsura arestării preventive. Deocamdată, nu a fost fixată o dată la care se va judeca recursul.

Sorin Oprescu nu a terminat de spus ultimul cuvânt. (...) trebuie să se adune, să ne adunăm cu toţii şi să încercăm să luptăm. e un moment dificil. (...) Vom susţine că niciodată acest om nu a pretins direct sau indirect sume de bani cu titlul de mită”, a declarat Alexandru Chiciu, avocatul lui Sorin Oprescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri