Comisie a CSM: Magistrații pot face parte din organizații masonice

Data publicării:
SEDIU CSM fara cer membricsm-2.ro

Comisia pentru eficientizarea Consiliului Superior al Magistraturii și a instituțiilor coordonate, parteneriatul cu instituțiile interne și societatea civilă a propus plenului CSM să aprobe o hotărâre de principiu prin care să stabilează că judecătorii și procurorii pot face parte din organizații masonice.

Propunerea comisiei vine după ce a respins solicitarea de invalidare a hotărârii similare a acestei comisii, luate în 16 aprilie.

Această solicitare a Comisiei 2 se află pe ordinea de zi a plenului CSM de marți, 20 august.

Comisia a făcut această propunere „cu majoritate, reținând că lipsa de imparțialitate a unui judecător sau procuror nu se examinează în abstract, ci în fiecare caz în parte, numai astfel putându-se stabili în concret natura și intensitatea legăturii cu vreuna dintre părțile din cauza pe care o soluționează”, conform minutei ședinței din 4 iulie, la punctul 8 al ordinii de zi.

Argumentele membrilor

Comisia 2 susține că magistrații pot face parte din asociații fără scop matrimonial și că această apartenență nu contravine normelor legale care reglementează incompatibilitățile și interdicțiile, în măsura în care organizațiile respective sunt înregistrate legal.

Printre argumentele prezentat de membrii Comisiei 2 se numără articolul 11, aliniat (3) din Legea 303/2004, care prevede că „judecătorii şi procurorii pot fi membri ai societăţilor ştiinţifice sau academice, precum şi ai oricăror persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial”.

Comisia 2 invocă și Codul deontologic al magistraților, respectiv articolul 6, alin. (3) care prevede că „judecătorii şi procurorii pot fi membri ai societăţilor civile sau academice, precum şi ai oricăror persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial”.

„Un magistrat nu poate face parte din asociații secrete, interzise de art. 40 alin. (4) din Constituție. Dacă o asociație înregistrată legal cu un scop, funcționează în fapt ca o asociație secretă, având alte scopuri decât cel declarat, acest fapt trebuie dovedit în fiecare caz în parte, neputând fi prezumat”, se arată în documentul Comisiei 2. Conform documentului, magistrații trebuie să își declare această apartenență în declarația de interese.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri