Patru contracte de 1 miliard de euro sunt verificate de DNA. Foști și actuali funcționari din trei ministere, chemaţi la audieri

Data publicării:
Sigla noua DNA - Directia Nationala Anticoruptie - Mediafax Foto-Liviu Adascalitei

Anchetatorii vor să afle de la acești funcționari modul în care au fost negociate acele contracte și ce condiții au fost impuse de Guvernul României, pentru că au suspiciuni că au fost făcute în defavoarea statului.

Procurorii investighează patru fapte de corupție: abuz în serviciu, trafic de influență, luare și dare de mită. Tocmai de aceea au început urmărirea penală pentru aceste fapte. Ei mai cred că aceste contracte au fost umflate iar banii în plus au ajuns în buzunarele funcționarilor de rang înalt.

În perioada următoare vor nominaliza și numele persoanelor implicate.

DNA: Corupție în trei ministere și la Secretariatul General al Guvernului

Procurorii anticorupţie verifică patru contracte încheiate în ultimii 12 ani şi a căror valoare depăşeşte 1 miliard de euro! În aprilie 2004, Guvernul a convenit cu Mircosoft Ireland Operation să cumpărare licenţe de operare pentru computere.

Toate documentele privind contractele pentru licențele de la Microsoft au trecut pe la Secretariatul General al Guvernului. Executivul a dat și o hotărâre, în acest sens, în decembrie 2003.

Conform procurorilor, reprezentanţii Secretariatul General al Guvernului au ajuns la vremea respectivă la concluzia că este mai bine să închirieze licenţele, nu să le cumpere. În următorii ani, contractul a fost completat cu acte adiţionale iar costul închirierii a crescut de la 54 la 105 milioane de dolari. Cumpărarea costa doar 41 de milioane de dolari.

O altă afacere bănoasă pare să fie, potrivit anchetatorilor, achiziționarea de licențe educaționale. Valoarea contractelor era de 200 de milioane de euro. Suspiciunile sunt că cei din conducerea ministerului au cumpărat mai mult decât era necesar. Suma plătită în plus: 5,4 milioane de lei.

Aşadar, şi acest contract viza tot cumpărarea de licenţe. Procurorii spun că, printr-o notă semnată în 2011, premierul Emil Boc a încuviinţat ilegal încheierea contractului fără organizarea unei licitaţii. Valoarea înţelegerii: 200 de milioane de euro.

Securizarea frontierei de stat, condiție impusă României pentru aderarea în spațiul Schengen, a costat statul, în august 2004, 650 de milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, 5% din acești bani ajungeau în buzunarele persoanelor din conducerea Ministerului de Interne, de la acea dată, și a celor care făceau parte din cabinetul premierului.

Anchetatorii susţin că reprezentaţii Ministerului de Interne au comandat un studiu de fezabilitate care a fost realizat în doar două zile şi a ajuns la concluzia că firma EADS din Germania este singura care poate să pună în aplicare proiectul de securizare a frontierelor. Negocierea cu EADS a fost începută de ministrul de Interne Ioan Rus, iar contractul semnat de succesorul acestuia, Marian Săniuţă.

Procurorii au audiat deja trei dintre persoanele implicate în semnarea şi derularea acestor contracte. Este vorba despre avocatul Doru Boştină, fostul şef al SGG Eugen Bejenariu şi actualul Ion Moraru.

Contractele verificate de DNA

Contract de închiriere de licenţe Microsoft - 105 milioane de dolari

Contract de inchriere licente Microsoft - 129 de milioane de euro (în derulare)

Contract pentru Sistemul Educaţional Informatizat - 124 milioane de euro

Contractul pentru Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat - 734 de milioane de euro

Premierii României în perioada 2001 - 2011

Adrian Năstase: 28 decembrie 2000 - 21 decembrie 2004

Eugen Bejinariu: 21 decembrie 2004 - 28 decembrie 2004

Călin Popescu Tăriceanu: 29 decembrie 2004 - 21 decembrie 2008

Emil Boc: 22 decembrie 2008 - 6 februarie 2012

Miniştri de Interne în perioada 2000 - 2004

Ioan Rus: 28 decembrie 2000 - 15 iunie 2004

Marian Săniuţă: 15 iunie 2004 - 28 decembrie 2004

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri