Controlul judiciar este neconstituţional. Politicieni și oameni de afaceri în cazul cărora a fost decisă această măsură

Data publicării:
ciocanel-1

Deputatul Cătălin Teodorescu este ultimul asupra căruia magistraţii au impus controlul judiciar. Aceeaşi măsură i s a aplicat şi lui Gheorghe Stelian, omul de afaceri cercetat în dosarul în care a fost arestată preventiv şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica.

Fostul ministru al Economiei Codrut Şereş și fostul ministru al Comunicaţiilor Zolt Nagy sunt de asemenea pe lista celor aflaţi sub control judiciar, dar şi Radu Mazăre, primarul muncipiului Constanţa.

De regulă, procurorii DNA dispun această masură pe toată durata urmăririi penale, care poate dura şi câţiva ani și cu acest lucru nu a fost de acord Curtea Constituţională.

Judecătorii CCR au ajuns la concluzia că măsura încalcă legea fundamentală pentru că nu prevede un termen fix. Nu se spune nicăieri când ia sfârşit.

Decizia de azi a Curţii va avea efect din clipa în care va apărea în Monitorul Oficial. Între timp, CSM a trimis în Parlament o variantă care elimine problema de neconstituţionalitate.

„De la momentul publicării în Monitorul Oficial va exista un termen de 45 de zile pentru punerea în acord a prevederilor legale, în acel domeniu cu hotărârea, caz în care se suspendă respectiva aplicare a hotărârii, după care bineînţeles, va produce efectelele. Multe din necorelări au început să apară şi să fie constatate pe măsura aplicării dipoziţiilor codului de procedură penală”, a spus vicepreşedinte CSM, Gheorghe Muscalu.

Nicio măsură preventivă în vechiul cod de procedură penală nu era prevăzută fără termen pentru că această măsura a controlului judiciar şi controlului judiciar pe cauţiune se apropie foarte mult în reglementarea anterioară de obligaţia de a nu părăsi localitatea şi ţara. Din această cauză, am făcut propunerea ca ambele măsuri să fie prevăzute în lege cu un termen maxim. Este vorba de un an de zile pentru situaţia în care infracţiunea în cauză nu are o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani şi doi ani pentru cele care depăşesc închisoarea”, a mai spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri