DIICOT nu exclude o tentativă de discreditare în privința traficului de arme prezentat de Sky News

Data publicării:
horodniceanu captura

 

Daniel Horodniceanu a spus că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este o unitate de Parchet, “nu este serviciu de informaţii şi nici poliţie”, astfel că reacţionează după ce este informat, deschide dosare şi începe anchetele după ce este sesizat.

Şeful DIICOT a precizat că nu este deschis un dosar penal în acest caz, urmând să se stabilească modul în care se va proceda în continuare după ce va fi luată legătura cu autorităţile din alte state.

“Nu este exclusă nicio variantă, am vorbit cu partenerii noşti instituţionali, cu serviciile de informaţii, cu poliţia. Ne vom face treaba în ce priveşte această chestiune, dar, sincer, nu excludem nici o tentativă de discreditare. Nu s-a dovedit niciunde în vestul Europei unde au existat atentate, că armamentul a pornit vreodată din estul Europei”, a mai declarat Horodniceanu.

Întrebat dacă a primit date despre astfel de fapte de la serviciile de informaţii, Horodniceanu a spus: “Până acum nu, dar am avut discuţii despre aceste aspecte, inclusiv astăzi”.

Daniel Horodniceanu a mai spus că multe dintre informaţiile prezentate în materialul jurnaliştilor britanici par greu de crezut.

“Este de invidiat norocul unor jurnalişti care filmează cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi, despre care spun că le-au preluat telefoanele şi le-au încuiat în maşină, deşi nu aveau semnal acolo”, a precizat Horodniceanu.

Procurorul şef al DIICOT a mai spus că, din imaginile pe care le-a văzut, poate să spună, ca nespecialist, că acele arme nu par a fi de război, ci de vânătoare.

Televiziunea britanică Sky News a transmis sâmbătă o anchetă jurnalistică despre care a spus că a fost filmată în România, realizată de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi de arme le prezintă jurnaliştilor automate precum AK-47 şi alte arme de asalt pe cere intenţionau să le vândă, armele fiind aduse din Ucraina și vândute ulterior în vestul Europei și în Orientul Mijlociu.

Ce au filmat jurnaliștii de la Sky News

Arme vândute în România ar putea ajunge în mâinile teroriştilor. O echipă a postului britanic de televiziune Sky News a demonstrat cât de uşor pot fi cumpărate arme ce ar putea fi folosite apoi în atentate. Jurnalistii au venit în România, unde s-au întâlnit cu mai mulţi traficanţi. Au aflat de la aceştia că armele respective sunt aduse din Ucraina şi pot ajunge oriunde, din vestul Europei până în Orientul Mijlociu. De altfel, chiar traficanţii le-au spus jurnaliştilor că, pentru ei, e prea puţin important în mâinile cui ajung armele. Important e să la vândă la un preţ cât mai bun. În urma difuzării materialului, DIICOT verifică informaţiile prezentate în reportajul Sky News.

Întâlnirea echipei de televiziune cu traficanţii români de arme s-a desfăşurat ca în filmele de la Hollywood. A avut loc într-o zonă muntoasă din ţara noastră, în care nu este semnal la telefon. Traficanţii de arme au venit la întâlnire purtând cagule şi au început să le prezinte britanicilor armele pe care le aveau.

- 1.700 de euro pentru AK-47. Asta şi asta sunt o mie. O poţi folosi cu o singură mână.

- E posibil ca aceste arme, acest tip de arme să ajungă în mâinile teroriştilor?

- Dacă au bani, nu contează cine eşti, poţi vinde oricui.

Traficanţii de arme din ţara noastră au fost de acord să apară în faţa camerelor de televiziune după mai multe luni de discuţii. În timpul întâlnirii, ei i-au asigurat pe jurnalişti că le pot furniza celor interesaţi chiar şi câteva mii de arme şi muniţia necesară pentru ele.

„Acesta e încărcătorul mai mic, are doar zece gloanţe, iar acela e cel cu 30 de gloanţe. Este o armă bună, fiabilă, nu se strică niciodată. Poţi s-o arunci, poţi să... De asta e una dintre cele mai cunoscute arme din lume”, explică unul dintre traficanți.

Potrivit jurnaliştilor de la Sky News, printre armele expuse erau şi câteva scumpe, de peste trei mii de euro. Este şi cazul unei puşti austriece cu lunetă, care atinge ţinte aflate şi la 500 de metri distanţă.

Stuart Ramsay, corspondent Sky News: „Există o îngrijorare tot mai mare în rândul serviciilor de securitate europene că reţele ca aceasta furnizează arme nu doar grupărilor criminale din vestul Europei, ci şi teroriştilor din vestul Europei şi Orientul Mijlociu. Asta înseamnă că gruparea Stat Islamic poate pune mâna pe astfel de arme”.

Procurorii români antimafia verifică veridicitatea informaţiilor apărute în reportajul difuzat de Sky News.

„Sunt multe necunoscute, sunt multe nepotriviri. Pare puțin ciudat că traficanții de arme s-au lăsat fotografiați de jurnaliștii britanici și mai ales că lasă de înțeles că traficanții știu că sunt jurnaliști”, a spus Horodniceanu, citat de Agerpres.

La sfârşitul lunii trecute, un raport realizat de două organizaţii non-guvernamentale arăta că arme care provin din estul Europei, inclusiv din România, ar fi ajuns pe căi ascunse în Siria. Este vorba de arme automate AK 47, lansatoare de rachete, mortiere, arme anti-tanc şi mitraliere. Valoarea totală a acestora ar fi de peste 1,2 miliarde de euro, arăta raportul respectiv.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri