DNA. Omul de afaceri Puiu Popoviciu, trimis în judecată

Data publicării:
puiu 20popoviciu 203453352 20mediafax 20foto 20gabriel 20petrescu-39905

În dosarul în care procurorii au calculat un prejudiciu cauzat statului de peste 335 de milioane de lei au fost trimise azi în judecată 11 persoane:

Ioan Niculae Alecu, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București USAMV (la data comiterii faptelor), pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată;

Gabriel-Aurel Popoviciu, om de afaceri, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, precum și dare de mită;

Andrei Mihai Bejenaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată;

Ștefan Diaconescu, secretar științific și rector în cadrul USAMV București (la data comiterii faptelor), pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată;

Ilie Cornel Șerban, director Direcție Generală de Informații și protecție Internă din M.A.I (la data comiterii faptelor), pentru complicitate la dare de mită și favorizare a infractorului;

Petru Daniel Pitcovici, șef Divizie Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție din M.A.I (la data comiterii faptelor), pentru complicitate la dare de mită și favorizarea infractorului;

Mihai Ion Florin Luican, prefect al muninicipiului București și președinte al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/2000 (la data comiterii faptelor), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată.

Tot pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată au fost deferiți justiției și Gabriel Răsvan Toader, secretar Prefectura municipiului București și membru al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiraș, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București,Lizeta Minea, secretar Primărie sector 1 și membru a subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, șiGheorghe Petrulian, șef OCOOTA București și membru al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/2000. Funcțiile erau deținutela data comiterii faptelor.

Citat la DNA

În luna iulie, omul de afaceri Puiu Popoviciu ajunsese la DNA, unde a fost citat pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile de care este vizat într-un dosar imobiliar.

Puiu Popoviciu a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție, unde a fost citat pentru a i se prezenta acuzațiile finale în dosarul în care este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul care vizează tranzacţionarea terenului din Băneasa aparţinând Universităţii de Agronomie, pe care a fost ridicat un important complex comercial al Capitalei.

La începutul lunii iunie, procurorii DNA au anunțat că au finalizat ancheta în dosarul lui Puiu Popoviciu şi a foştilor şefi de la DGIPI şi DGA.

În acheta finalizată de procurorii anticorupţie, omul de afaceri Puiu Popoviciu, şi foştii şefi de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi de la Divizia de Operaţiuni din Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), din cadrul Ministerului de Interne, Cornel Şerban şi Petru Pitcovici sunt acuzaţi de fapte de corupţie în dosarul privind tranzacţionarea terenului din Băneasa aparţinând Universităţii de Agronomie, pe care a fost ridicat un important complex comercial al Capitalei.

Capetele de acuzare ale procurorilor

Ancheta în acest dosar a început în urmă cu trei ani, când procurorii anticorupţie i-au reţinut pe Gabriel Popoviciu, Cornel Şerban şi Petru Pitcovici şi au cerut instanţei arestarea lor preventivă. La acea vreme, Curtea de Apel şi instanţa supremă au respins cererea procurorilor anticorupţie, hotărând cercetarea celor trei în libertate.

Procurorii DNA au făcut cercetări în cazul lui Gabriel Puiu Popoviciu, Cornel Şerban şi Petru Pitcovici într-un dosar referitor la faptul că, în 2000, omul de afaceri ar fi luat, prin asociere, un teren de aproape 230 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMVB), care ar fi fost subevaluat, la 82.000 de euro.

Conform comunicatului DNA din 29 martie 2009, Ioan Alecu a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, iar Gabriel Aurel Puiu Popoviciu, de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

Totodată, Ilie Cornel Şerban a fost acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase, în timp ce Petru Pitcovici a fost cercetat pentru favorizarea infractorului.

Cum a obținut terenul Puiu Popoviciu

Conform Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurorii DNA, între anii 2000 și 2003, „inculpatul Alecu Ioan Niculae, în calitate de rector, împreună cu alte persoane din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (U.S.A.M.V.), beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu Gabriel Aurel, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 ha aparţinând domeniului public al statului ca aport în natură la capitalul social la SC Băneasa Investements Băneasa S.A., societate controlată de inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel”.

Comunicatul DNA menționează că terenul respectiv se afla în proprietatea publică a statului și, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii și, mai mult, a fost în mod vădit subevaluat. „În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investements Băneasa S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale”, arăta DNA, în martie 2009.

Acest dosar se afla în lucru la DNA, iar fostul şef al DGIPI Cornel Şerban, prin intermediul ofiţerului DGA Petru Pitcovici, ar fi încercat să intervină pentru soluţionarea cazului.

Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2008 - martie 2009, Petru Pitcovici, ofiţer de poliţie judiciară, şeful Diviziei Operaţiuni în cadrul Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) şi Cornel Şerban, directorul DGIPI, „au contactat un ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, solicitându-i acestuia, ca prin orice mod, inclusiv prin încălcarea procedurilor legale, să determine finalizarea cu celeritate a anchetei şi emiterea unei soluţii de neurmărire penală faţă de Popoviciu Gabriel şi Alecu Ioan Nicolae”.

Ofiţerul care lucra la DNA fusese delegat, prin ordonanţă a procurorului, să efectueze acte de urmărire penală în dosarul privind tranzacţionarea terenului din Băneasa aparţinând Universităţii de Agronomie.

Traseul dosarului în instanță

Acest dosar a fost deschis în 2005-2006, fiind cercetaţi penal Ioan Alecu şi Gabriel Popoviciu, în cazul cărora, în 14 februarie 2008, parchetul instanţei supreme a dispus neînceperea urmăririi penale, însă dosarul a fost redeschis de DNA.

Potrivit motivării date de judecători pentru decizia de a nu elibera mandate de arestare pentru Popoviciu, Şerban şi Pitcovici, dosarul a fost deschis „în urmă cu câţiva ani (2005-2006)”, la sesizările lui Gigi Becali şi Lucian Gabriel Bundoiu.

În 14 februarie 2008, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis o rezoluţie prin care a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Popoviciu şi Alecu.

În urma unor schimbări legislative, competenţa instrumentării unor astfel de cauze a revenit Direcţiei Naţionale Anticorupţie care, potrivit documentului citat, printr-o rezoluţie din 11 iunie 2008, a infirmat soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 20 şi 23 martie 2009, Parchetul a dat rezoluţii de începere a urmăririi penale şi a pus în mişcare acţiunea penală, întrucât s-a apreciat că există indicii că Popoviciu l-a ajutat pe Alecu să săvârşească un abuz în serviciu în formă calificată.

În data de 24 martie 2009, cei patru inculpaţi au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pe o perioadă de 24 de ore, pe 25 martie 2009 procurorii DNA au întocmit propuneri de arestare preventivă pentru trei dintre aceştia (Popoviciu Gabriel Aurel, Pitcovici Petru, Şerban Ilie Cornel).

Pe 26 martie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a respins propunerea procurorilor şi a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioada de 29 de zile împotriva celor trei inculpaţi. Procurorii DNA au declarat recurs împotriva hotărârii instanţei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri