DOSARUL RETROCEDĂRILOR. DNA cere aviz pentru arestarea deputaților Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam

Data publicării:
viorel hrebenciuc la dna brasov2

Solicitarea de încuviințare a arestării va fi înaintată de procurorul-șef al DNA către procurorul general, care, la rândul său, îl transmite prin intermediul Ministerului Justiției către conducerea Camerei Deputaților. Biroul permanent al Camerei trebuie să stabilească un termen până la care comisia juridică trebuie să dea un raport, un aviz care este, însă, consultativ. Plenul trebuie să decidă apoi prin vot ridicarea imunității celor doi deputați.

VIOREL HREBENCIUC este suspectat de „constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență şi instigare la folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”.

În ceea ce-l privește pe IOAN ADAM acesta este cercetat penal pentru „săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi constituire a unui grup infracțional organizat. Procurorii au reținut şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă”.

Nume grele în mafia retrocedărilor ilegale de păduri și terenuri

Ioan Adam este membru al comisiei juridice a Camerei Deputaților, cea care trebuie să-și dea avizul și să întocmească raportul pe care îl va înainta plenului. Plenul Camerei Deputaților este cel care decide ridicarea sau nu a imunității deputatului. Avizul comisiei juridice are un rol consultativ, de recomandare.

DNA va trimite Parlamentului, pentru documentare în cazul celor doi deputați, nu mai puțin de 17 volume de documente, care cuprind copii ale dosarului de urmărire penală.

Cei doi deputați au fost audiați în urmă cu două zile la DNA Brașov, după ce au fost citați cu mandate de aducere.

Avizul Parlamentului de încuviințare a arestării celor doi deputați este necesar doar pentru măsura preventivă a arestării. O eventuală respingere a ridicării imunității NU oprește cercetările penale. Cei doi parlamentari sunt deja puși sub învinuire în acest dosar.

Istoricul dosarului retrocedărilor: 8 ani și împroprietăriri mai mari decât cererile 
Dosarul retrocedărilor. Două persoane au fost arestate preventiv, iar alte două la domiciliu

ARGUMENTELE DNA:

„Din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea lor de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal”, motivează DNA.

În acest sens, trebuie avută în vedere modalitatea săvârşirii faptelor şi rezonanţa acestora, precum şi urmarea produsă, privită atât din perspectiva valorii prejudiciului, cât şi prin limitarea severă a fondului forestier aflat în administrarea statului, mai spune DNA.

Luarea măsurii preventive este necesară pentru a elimina temerea că organele judiciare nu reacţionează eficient împotriva unor persoane învinuite de săvârşirea unor infracţiuni de o gravitate deosebită.

Cercetarea unor asemenea persoane în stare de libertate ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni, având în vedere poziţia inculpaților şi natura faptelor de care sunt acuzați.

Citiți și:
Pădurile României, furate sau tăiate. 20% din retrocedări au fost făcute ilegal
Curtea de Conturi: Jumătate din pădurile României, retrocedate în 20 de ani
Adam Crăciunescu, șeful Romsilva, acuzat că a luat decizii care au costat instituția 300 de milioane de euro



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri