DNA. Doi directori de la CEC Bank Braşov, trimişi în judecată pentru acordarea ilegală de credite

Data publicării:
dna-3

 

În dosar sunt acuzaţi de corupţie Florentina Tăvălică, director al CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov (octombrie 2005 – 21 martie 2013), Afrodita Renţea, director operațiuni la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov (până la data de 5 ianuarie 2009 și, în continuare, șef serviciu credite până la 21 martie 2013), şi pe Mugur Babciuc, administrator al SC „On Astor” SRL Brașov.

Astfel, Florentina Tăvălică, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, a condiționat acordarea unor credite bancare societății S.C. „On Astor” S.R.L. Brașov, de efectuarea unor lucrări de amenajare a unui imobil, lucrări evaluate la suma de 6.886,20 lei, pe care le-a pretins de la administratorului societății menționate, inculpatul Babciuc Mugur. Acesta din urmă a acceptat cererea și a dispus efectuarea lucrărilor.
Ulterior, Florentina Tăvălică şi Florentina și Afrondita Rențea au oferit administratorului de firmă varianta de obținere de bani de la CEC Bank Brașov, prin intermediul altor firme (care să nu aibă datorii la bugetul de stat și care să obțină credite succesive până la pragul maxim de 600.000 lei) și garantarea lor doar formală, prin facturi care să ateste existența unui stoc de marfă nereal.
Prin urmare, în perioada aprilie 2008 – februarie 2009, cele două ar fi acordat ilegal 12 credite, în favoarea a 12 societăți comerciale deținute de cunoscuți ori de angajați ai lui Babciuc Mugur ori de persoane care dețineau firme fără activitate.

Paguba produsă CEC Bank a fost de 7.020.000 lei, potrivit procurorilor DNA.

Pe de altă parte, Mugur Babciuc, ar fi prezentat acte false pentru aprobarea a nouă credite în favoarea unor societăți comerciale. Totodată, el ar fi emis și semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vânzarea unor materiale de construcție în favoarea unor societăți comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov, ca garanție fictivă a creditelor acordate în favoarea acestora.
Procurorii au dispus sechestru asigurator asupra bunurilor aparținând celor doi directori de la CEC.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Brașov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri