DNA:Numele lui Ponta, folosit preventiv de către procurorul Bălan, pentru a abate atenţia de la propriile fapte

Data publicării:
marcel sampetru procuror 5361669-Mediafax Foto-Octav Ganea

Foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, judecătoarea de la ICCJ Georgeta Barbălată şi fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad au fost trimişi în judecată pentru divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranţa naţională.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată, în rechizitoriul prin care cei patru au fost deferiţi justiţiei, că George Bălan „a încercat să abată atenţia de la propriile fapte penale, printr-o modalitate extrem de uzitată, teoria dosarului politic, în fapt, el fiind cel care a introdus în discuţii numele premierului, fără ca dosarul penal să fi avut acest obiect”, scrie Mediafax.

Pornind de la existenţa transcrierii unei convorbiri telefonice a sa cu primul-ministru, notează anchetatorii, „depusă la dosar pentru a contura faptul că inculpatul avea o legătură cu omul politic, relaţie de a cărei existenţă s-a folosit în activitatea infracţională, după toate aparenţele, fără ştirea lui Victor Ponta, George Bălan a înţeles să-şi formuleze apărarea în acest mod, pentru a denatura situaţia reală a activităţii sale infracţionale, astfel cum rezultă din probele dosarului".

Procurorii au mai arătat în documentul citat că George Bălan „a lăsat în permanenţă să se creadă că s-ar afla într-o relaţie foarte bună cu actualul prim-ministru” şi că pe lângă întâlnirile directe pe care cei trei inculpaţi le-au avut cu Marian Petreche şi Cristian David, „o altă pârghie în mecanismul de legătură dintre aceştia a fost Mirela Sâmpetru, soţia inculpatului Marcel Sâmpetru, aflată, în calitate de om de afaceri, în mediul politic menţionat".

În cadrul uneia dintre discuţii, arată anchetatorii, s-a abordat subiectul gestionării justiţiei, context în care George Bălan a făcut următoarele precizări în dialogul purtat cu Marian Petrache:

George Bălan: Eu l-am sunat odată la minister (pe Titus Corlăţean - n.n.), deşi el mă cunoaşte, ne ştim de foarte mulţi ani… Când nu venea el… îl cunosc şi pe Ponta. I-am dat telefon şi i-am spus: "Victore, ştii unde mă găseşti. Dacă ai vreo problemă vizavi de sistemul judiciar, eu îţi răspund. Dar acum când eşti la putere, tu când ai nevoie de mine, mă suni, nu te mai sun eu. Pentru că eu nu mă duc să cer…eu n-o să cer funcţii, nu mă interesează, eu stau aşa de bine aici. Dar dacă ai nevoie de mine, de expertiza mea, după 25 de ani de muncă în magistratură, cu toate funcţiile posibile, mă suni. Nu ai, ura şi la gară!..".".

„În concluzie, inculpaţii Marcel Sâmpetru, Mihai Vlad şi George Bălan au înţeles, într-un consens neechivoc, să-şi alăture eforturile, să plănuiască în comun executarea infracţiunilor, conştienţi că asocierea le sporea forţa de acţiune, le dădea mai multă fermitate şi îi făcea să înlăture mai uşor dificultăţile pe care le-ar fi putut întâmpina, toate acestea în vederea realizării scopului infracţional comun”, se mai arată în rechizitoriu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri