Victor Ponta, al doilea dosar. DNA cercetează acuzaţia de conflict de interese

Data publicării:
victor-ponta-dna-inquamphotos-15-1.9.2015

Victor Ponta FOTO Inquam Photos

Chiar dacă avocatul Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, premierul Victor Ponta nu a scăpat de DNA.

„Sunt în conflict de interese că l-am pus pe Şova ministru”, preciza însuși premierul la începutul lunii iunie, când fusese chemat la DNA.

O acuzaţie pentru care anchetatorii nu l-au putut cerceta, deoarece în iunie anul acesta s-au lovit de refuzul Camerei Deputaţilor atunci când au cerut aviz. Dosarul însă nu s-a închis.

Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie au decis să formeze un nou dosar şi să continue cercetările cu privire la suspiciunile de conflict de interese pentru a lămuri toate aspectele legate de toate persoanele care ar fi implicate. Nu este exclusă ipoteza ca, în măsura în care sunt descoperite noi probe legate de implicarea lui Victor Ponta, procurorii să solicite un nou aviz de la autorităţile competente pentru a-l putea urmări penal.

Aşadar, un dosar de care Victor Ponta nu poate scăpa decât după ce fapta de care este suspectat se va prescrie.

Anchetatorii îi impută premierului că în august 2012 l-a uns pe Dan Şova ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Apoi, în decembrie 2012, l-a desemnat ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional, iar în martie 2014 l-a numit ministru al Transporturilor. Procurorii spun că a încălcat legea când a făcut aceste numiri, întrucât cei doi fuseseră parteneri de afaceri.

Şi Dan Şova a fost chemat la DNA la începutul lunii iunie.

Prietenia s-a întors acum împotriva lui Victor Ponta.

Între timp, dosarul în care Victor Ponta este acuzat de fals, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani a ajuns la Curtea Supremă, însă magistratul desemnat pentru a-l judeca pe Victor Ponta a refuzat cazul. Motivul, unul simplu: a fost coleg de facultate cu premierul şi cu Dan Şova, iar acest lucru ar putea fi interpretat.

Premierul nu rămâne însă nejudecat. Sistemul electronic al instanţei a desemnat un al doilea judecător: Alina Ioana Ilie, promovată la Curtea Supremă în 2010. Judecătoarea a făcut parte din completul de cinci magistrați care l-a condamnat pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul Trofeul Calităţii. 


Acuzaţiile de conflict de interese au fost formulate de DNA, în iunie, când Victor Ponta a fost prima oară la DNA şi a devenit suspect în dosarul Rovinari-Turceni.

Atunci, DNA s-a adresat Camerei Deputaţilor, premierul fiind şi deputat, cu solicitarea de emitere a unui aviz favorabil pentru începerea urmăririi penale pentru această faptă comisă când era premier. 

Camera Deputaţilor a respins solicitarea, aşa că DNA nu a putut să îl urmărească şi pentru această acuzaţie.

Acuzaţia vizează fapte din 2012, când Victor Ponta l-a propus pe Dan Şova ca ministru, anterior, între cei doi existând o colaborare care a avut ca urmări obţinerea de avantaje materiale pentru Victor Ponta. DNA a decis ieri trimiterea în judecată a lui Victor Ponta pentru acuzaţiile aduse în dosarul Rovinari-Turceni. DNA, prin rechizitoriul trimis ieri în instanţă, a decis disjungerea faptelor privind acuzaţia de conflict de interese care rămâne în cercetare la Parchet.

Dacă ar apărea indicii noi, pentru aceste acuzaţii DNA poate cere un nou aviz la Camera Deputaţilor.

Comunicatul DNA din 5 iunie:

„Procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru al României, având în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Șova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism”.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri