DNA cere arestarea unuia dintre cei mai bogați oameni din lume

Data publicării:
DNA agerpres 7928426-2

FOTO Agerpres

Comunicatul DNA:

”În completarea comunicatului nr. 230/VIII/3 din 03 martie 2016 privind retrocedarea nelegală unei suprafețe de 47 de hectare de pădure situată în localitatea Snagov și privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Citiţi şi:

Noi acuzaţii în dosarul lui Paul al României: prejudiciu de peste 9 milioane de euro. DNA cere arestarea preventivă pentru Remus Truică

La data de 17 decembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

1. TAL SILBERSTEIN, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor;

2. SHIMON SHEVEZ și BENJAMIN „BENY” STEINMETZ, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor;

3. MOSHE AGAVI, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunii de aderare la un grup infracțional organizat.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus împreună cu inculpații Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) și alte persoane, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

Pentru a pune în practică planul infracțional, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.

De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicați în activitatea infracțională și s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluției și realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat și găsind împreună soluțiile cele mai economice pentru grup.

De la punerea în mișcare a acțiunii penale și până în prezent, procurorii anticorupție au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența celor 4 inculpați în fața organelor judiciare, însă aceștia urmăresc tergiversarea cercetărilor față de ei și în final sustragerea de la urmărirea penală.

Având în vedere aspectele menționate anterior, la data de 10 martie 2016, procurorii au înaintat Curții de Apel Brașov referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpaților Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz și Moshe Agavi, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executarea a mandatelor de arestare preventivă.


Judecarea propunerii de arestare preventivă în lipsă va avea loc la Curtea de Apel Brașov la data de 14 martie 2016.”

Benjamin "Beny" Steinmetz, unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel

Benjamin "Beny" Steinmetz s-a născut în 1956 în oraşul israelian Netanya. Firma specializată în tranzacţii cu diamante moştenită de la tatăl său s-a extins fulminant şi s-a transformat într-un imperiu cu interese în mineritul de diamante, imobiliare şi exploatarea petrolului.

Cu o avere estimată azi la 1,2 miliarde de dolari, în scădere faţă de alţi ani, când ajungea la 5 miliarde de dolari, Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel. Într-unul dintre puţinele interviuri pe care le-a dat, cotidianului The Guardian, miliardarul respinge orice acuzaţie de corupţie în legătură cu afacerile pe care le coordonează.

"Nu avem schelete în dulap", spunea în iulie 2013, în replică la acuzaţiile că ar fi dat mită pentru a obţine dreptul de exploatarea a minelor de diamant din Guineea.

Benjamin Steinmetz a avut afaceri în zeci de ţări, pe mai multe continente, inclusiv în România.

Grupul israelian fondat de omul de afaceri anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România. A cumpărat terenuri în Capitală, dar şi în zonele limitrofe, a preluat proiecte începute de alte companii, a făcut credite pentru a ridica mii de vile şi apartamente. Însă criza financiară a dus la colapsul firmelor prin care grupul lucra în ţara noastră, aşa că băncile au scos la licitaţie terenurile pentru a recupera sumele investite.

O altă subsidiară a grupului BSG deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.

Tal Silberstein, consultant politic în campania pentru prezidenţiale a lui Adrian Năstase

Tal Silberstein este licenţiat în inginerie la Universitatea din Tel Aviv şi a obţinut un master în filozofie de la aceeaşi instituţie. Israelianul are în spate o carieră bogată de consultant politic.

Consultantul politic israelian a început să lucreze pentru politicienii din România în 2002. La început cu Traian Băsescu. Din cauza unor neînţelegeri legate de bani, părăseşte PD-ul, iar în 2004 a lucrat la campania pentru prezidenţiale a PSD-istului Adrian Năstase. Ulterior devine sfătuitorul lui Călin Popescu Tăriceanu, precum şi al PNL.

În paralel cu activitatea de consultant politic, Tal Silberstein se ocupă şi de afaceri. În 1999 a devenit fondatorul unei firme specializate în management şi consiliere, pe care a părăsit-o în 2007 ca să se concentreze pe antreprenoriat, cu investiţii în domeniul imobiliar, al resurselor naturale şi al jocurilor de noroc. În 2002, Tal Silberstein a fost implicat într-un dosar de fraudă legat de modul în care a fost finanţată campania electorală a lui Ehud Barak, un politician israelian, dar cazul a fost clasat.

Shimon Sheves a fost şeful de cabinet al fostului premier israelian Iţak Rabin

Shimon Sheves a fost şeful de cabinet al fostului premier israelian Iţak Rabin, între 1992 şi 1995. După asasinarea acestuia, Sheves a renunţat la cariera politică pentru a intra în afaceri. A fost consilier pentru guverne şi lideri politici din România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Serbia şi Statele Unite.

În România, Sheves a fost acţionar al unei companii de asigurări, alături de Tal Silberstein. Printr-un offshore din Insulele Virgine Britanice, cei doi s-au asociat cu Dan Andronic într-o firmă de consultanţă politică. Este societatea care a oferit consiliere lui Adrian Năstase, apoi pentru Călin Popescu Tăriceanu.

În 2000, un tribunal israelian l-a condamnat pe Shimon Sheves la doi ani de închisoare, dar în 2003, Curtea Supremă l-a găsit nevinovat. Statul israelian a făcut apel, iar bărbatul a fost găsit vinovat pentru corupţie, când era funcţionar guvernamental.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri