DOSARUL MICROSOFT. Procurorii pot începe urmărirea penală în cazul a cinci foști miniștri

Data publicării:
Sigla noua DNA - Directia Nationala Anticoruptie - Mediafax Foto-Liviu Adascalitei-3

Avizele semnate de preşedintele Traian Băsescu au ajuns în această după amiază la DNA. Este, prin urmare, doar o chestiune de timp până când cei cinci demnitari vor fi citaţi la Direcția Națională Anticorupție. Ei sunt Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Daniel Funeriu, acuzaţi de abuz în serviciu şi luare de mită.

Robert Cazanciuc: Am semnat avizele de la preşedinte pentru foştii miniştri

Pe lista procurorilor anticorupţie se mai afla senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme şi europarlamentarul Dan Nica.

Până acum, Camera Deputaţilor, Senatul şi Parlamentul European nu au răspuns solicitarilor DNA.

Dosarul Microsoft, în atenția ambasadelor
Interceptările, detronate de denunţuri în topul probelor dosarelor de corupţie
De ce sunt acuzați ce 9 foști miniștri din guvernele Năstase și Boc

ADRIANA ȚICĂU ar fi aprobat bugetul pentru proiectul intitulat: "Sistem Educaţional Informatizat", favorizând companiile: Microsoft, Siemens Computers şi Siveco. Produsele au fost achiziţionate la preţuri cu 30-40 la sută mai mari decât cel al pieţei.

GABRIEL SANDU ar fi favorizat un grup de firme, întocmind caietul de sarcini în aşa fel încât acestea să câştige licitaţia de achiziţie a unor produse software. Procurorii spun că fostul ministru ar fi primit aproape 5 milioane de euro mită, pentru prelungirea contractului de licenţiere Microsoft.

DANIEL FUNERIU ar fi comandat 73.000 de licenţe în plus pentru sistemele de operare Windows. Prejudiciul creat astfel ministerului a fost de 5,4 milioane de euro.

ALEXANDRU ATHANASIU ar fi plătit sume cu 50 la sută mai mari faţă de preţul pieţei, pentru calculatoare şi produse software.

MIHAI TĂNĂSESCU ar fi favorizat companiile Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, cărora le-ar fi acceptat preţuri mai mari cu până la 50 la sută mai mari faţă de cele reale. În contul fiului său ar fi fost transferată mita – 82.000 de euro.

DAN NICA. Procurorii anticorupţie susţin că actualul europarlamentar ar fi cerut companiei Fujitsu Siemens Computers suma de 20 de milioane de dolari, din care o parte i-ar fi fost virată în contul unei firme off-shore.

ȘERBAN MIHĂILESCU, cunoscut drept Miki Şpagă, ar fi determinat un alt ministru să semneze hotărâri de guvern, prin care era favorizată Fujitsu Siemens Computers. Fostul secretar general ar guvernului Năstase ar fi pretins şi primit o parte din suma de 20 de milioane de dolari, spun procurorii.

Un aport în favorizarea firmelor Compaq şi Siveco l-ar fi avut şi ECATERINA ANDRONESCU. În schimbul ajutorului guvernamental acordat şi a umflării preţurilor pentru soluţiile software cumpărate de minister, ar fi primit bani şi calculatoare.

Ultimul pe lista procurorilor anticorupţie este VALERIAN VREME. Acesta ar fi plătit peste 8.800.000 de euro pentru licenţe destinate unităţilor de învăţământ, deşi de cele mai multe produse nu erau nevoie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri