Judecătorii se feresc de dosarul lui Dan Voiculescu. Unul dintre ei a cerut pensionarea

Data publicării:
voiculescu-3

Magistrații fug de judecarea dosarului lui Dan Voiculescu. Unul dintre cei doi magistraţi care ar trebui să se pronunțe în cazul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare a cerut pensionarea. Al doilea, care l-a înlocuit pe Stan Mustață, arestat pentru corupție, este contestat de avocaţi. În aceste condiţii, procesul a fost amânat 20 de zile, până pe 1 iulie. În acest timp trebuie găsit un magistrat care să dea sentinţa în dosarul care fostul senator are o primă condamnare la închisoare cu executare.

ACTUALIZARE ora 9:25 La termenul de marţi al procesului, în locul magistratului Stan Mustaţă, care este arestat preventiv pentru fapte de corupţie, a intrat judecătoarea Carmen Constanţa Balaci.

Avocaţii inculpaţilor din dosarul ICA au cerut instanţei scoaterea cauzei de pe rol şi trimiterea acesteia pentru repartizare aleatorie unui nou complet de judecată.

Pe de altă parte, unul dintre judecători şi-a depus cererea de pensionare începând cu data de 1 iulie şi, în acest context, a solicitat să nu mai facă parte din complet.

Dan Voiculescu şi Sorin Pantiş au lipsit la termenul de marţi al procesului, iar pentru Voiculescu a răspuns un avocat din oficiu.

Magistraţii au rămas în pronunţare, urmând să stabilească dacă vor judeca în continuare această cauză în acelaşi complet sau dacă scot dosarul de pe rol şi îl trimit spre repartizare aleatorie.

La ultimul termen, judecătorul Stan Mustaţă - reţinut de procurorii anticorupţie - a fost înlocuit în complet de judecătorul care îndeplinea permanenţa în ziua respectivă, deci nu a fost repartizat aleator, aşa cum cere legea.

Noua amânare vine în ajutorul acuzatului Dan Voiculescu, având în vedere că, potrivit noului Cod Penal, în acest dosar ar interveni prescrierea în luna decembrie 2014, deci peste şase luni. Totuşi, potrivit unei alte interpretări a legii, acuzaţiile în caz s-ar prescrie în anul 2018.

-----------------

La termenul de marţi, magistraţii ar fi trebuit să discute o excepţie privind propunerea de anulare a privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, ce ar avea ca scop împăcarea tuturor părţilor. Astfel, statul ar urma să îşi recupereze terenul şi clădirea ICA, iar Dan Voiculescu - investiţiile făcute în ultimii 12 ani.

O soluţie în acest sens trebuia dată de judecătorul Stan Mustaţă, însă acesta a fost arestat pentru corupţie după o anchetă a DNA.

Dan Voiculescu este acuzat că a prejudiciat statul cu peste 60 de milioane de euro în Dosarul Institutului de Cercetări Alimentare. Tribunalul Capitalei, prima instanţă, l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani. Aceeaşi instanţă a respins şi o primă tentativă de anulare a privatizării ICA.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Gheorghe Mencinicopschi, la şase ani de închisoare cu executare, precum şi fostul ministru Sorin Pantiş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri