Dan Voiculescu, vizitat după prima seară în penitenciar de avocatul său

Data publicării:
Dan Voiculescu dupa condamnare la IPJ Ilfov-Mediafax Foto-Octav Ganea-1

Avocatul lui Dan Voiculescu a intrat foarte repede în penitenciar și nu a dorit să vorbească cu presa. În același timp au sosit alte două persoane, cu o mașină ce aseară ar fi fost văzută în apropierea locuinței lui Dan Voiculescu. Astfel, este probabil ca cele două persoane să-l viziteze pe fostul senator. Acestea au venit cu un bax cu apă minerală și mai multe bagaje.

Dan Voiculescu are dreptul la o vizită pe săptămână. El va rămâne în următoarele trei săptămâni în secția de carantină de la Penitenciarul Rahova. Inculpaților li se vor face analize medicale și teste psihologice. După această perioadă li se va stabili regimul de detenție și cu siguranță va fi unul de detenție închis, pentru că atât Dan Voiculescu cât și ceilalți condamnați din dosar au primit pedepse mai mari de 3 ani de închisoare.

Fondatorul PC a ajuns aseară aici, în jurul orei 19:00. El a spus înainte de aflarea sentinței că nu poate fi foarte rău în închisoare, amintind că până la vârsta de 34 de ani a stat cu soția și cele două fiice într-o cameră mică, care avea toaleta în curte.

Practic, se schimbă modul de viață, se schimbă condițile de viață. Eu am, ca să zic așa, un mare, mare noroc legat de circumstanțele astea. Până la 34 de ani am stat cu soția și cu doi copii într-o cameră de 24 de metri, aveam o sufragerie de 8 metri și ce e mai interesant, toaleta era în curte. Iarna nici nu vă povestesc cum era să te duci prin zăpadă în curte. Când ai trăit până la 34 de ani în aceste condiții, eu nu pot să cred că condițiile de la penitenciar sunt mai rele. Probabil că voi fi mai însingurat, oricum eram un tip însingurat”, spunea ieri Dan Voiculescu.

Timp de trei săptămâni, Dan Voiculescu va sta într-o cameră de carantină la Penitenciarul Rahova, împreună cu Gheorghe Mencinicopschi. În această perioadă li se vor face analize medicale, dar şi mai multe teste psihologice. Apoi, Administrația Națională a Penitenciarelor va decide dacă vor rămâne în continuare aici sau dacă vor fi mutaţi în altă locaţie.

Fostul senator are şanse să-şi petreacă următoarea perioadă în compania unor condamnaţi cel la fel de renumiţi ca şi el. Trei dintre condamnaţii în dosarul transferurilor ilegale de jucători îşi ispăşesc pedepsele aici, la penitenciarul Rahova: Gică Popescu, Gheorghe Copos şi Mihai Stoica.

Avocaţii îl pot vizita ori de câte ori doresc. 

Se fac, cel mai probabil, calculele pierderilor financiare ale societăţilor familiei Voiculescu. Curtea de Apel a decis confiscarea terenurilor şi clădirilor deţinute de familie şi de firmele fondate de fostul senator în zona de nord a Capitalei. A fost confiscat un apartament situat în apropierea Arcului de Triumf. În discuție intră apoi și terenurile şi clădirile ICA, sediul trustului de presă înfiinţat de Dan Voiculescu, dar şi clădirea destinată companiei GRIVCO, construită înainte de privatizarea institutului. Confiscat este şi sediul televiziunilor Antena 1 şi Antena 3, cumpărat cu credit garantat cu terenurile ICA.

În ceea ce priveşte anii grei de închisoare pe care Dan Voiculescu îi are de executat, avocaţii au căi de atac pentru anularea pedepsei. Aceste noi procese nu suspendă însă executarea deciziei şi pot fi câştigate doar în anumite condiţii, strict prevăzute de lege.

Dan Voiculescu poate cere şi întreruperea temporară a pedepsei, însă numai dacă dovedeşte că rămânerea în spatele gratiilor îi pune în pericol sănătatea sau familia.

Cât va sta Dan Voiculescu în închisoare

Condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani, Dan Voiculescu ar putea executa mai puţin de trei ani şi jumătate. Are peste 60 de ani, aşa că poate cere eliberarea condiţionată după ce execută o treime din această sentinţă, iar dacă va fi de acord să muncească în spatele gratiilor, poate obţine scăderea altor câteva luni.

DAN VOICULESCU A FOST CONDAMNAT de Curtea de Apel Bucureşti, definitiv şi irevocabil, la 10 ani de închisoare, pedeapsa maximă prevăzută de lege, cerută, de altfel de procurori, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

La capătul unui proces care ţinut aproape șase ani şi în care presa a numărat nu mai puţin de 47 de amânări, judecătorii au dispus şi recuperarea integrală a prejudiciului din acest caz: 60 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă, între altele, că vor fi confiscate mai multe imobile şi terenuri, printre care şi sediul grupului de firme GRIVCO, precum şi clădirile în care funcţionează posturile Antena 1 şi Antena 3. Acestea din urmă se vor dovedi totuşi destul de greu de preluat de statul român. Potrivit unor informaţii apărute chiar vineri, respectivele clădiri au fost vândute în urmă cu puţin timp de către grupul GRIVCO către către o altă firmă a familiei Voiculescu: INTACT.

67 de ani de închisoare

Toţi cei 12 inculpaţi din dosarul ICA au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucuresti în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Şapte dintre ei au primit pedepse cu executare, iar cinci - sentinţe cu suspendare. 

În cele 21 de zile de carantină, Dan Voiculescu va împărţi camera cu Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la opt ani de închisoare în acelaşi dosar. 

Dan Voiculescu – 10 ani de închisoare cu executare

Gheorghe Mencinicopschi – 8 ani de închisoare cu executare

Corneliu Popa – 8 ani de închisoare cu executare

Sorin Pantiş – 7 ani de închisoare cu executare

Jean Cătălin Sandu – 6 ani de închisoare cu executare

Vlad Nicolae Săvulescu – 6 ani de închisoare cu executare

Flavius Adrian Pop – 5 ani de închisoare cu executare

Gheorghe Sin – 4 ani de închisoare cu suspendare

Constantin Baciu – 4 ani de închisoare cu suspendare

Vica Ene – 3 ani de închisoare cu suspendare

Grigore Marinescu – 3 ani de închisoare cu suspendare

Petre Alexandru - 3 ani de închisoare cu suspendare

Alte confiscări din dosar

Gheorghe Mencinicopschi - confiscarea un imobil din Otopeni, a cărui valoare a fost estimată la 456.000 euro, dar şi a mai multor terenuri din Bucureşti.

Sorin Pantiş - trei apartamente pe care le deţine în Bucureşti, dar şi acţiunile pe care le are la două firme. 

Jean Cătălin Sandu - un apartament în valoare de 210.000 de euro.

Vlad Nicolae Săvulescu - un imobil în valoare de 1 milion de euro şi a un apartament de 95.000 de euro.

Gheorghe Sin - un imobil în valoare de 110.000 situat în Pipera.

Ene Vica – un apartament situat în Bucureşti, a cărui valoare a fost estimată de instanţă de 88.000 de euro.

Filmul unei zile catalogate de mulţi comentatori drept „istorică”

ORA 09.40

Dan Voiculescu a ieşit din casă cu puţin timp înainte de ora 10. S-a dus la poliţia judeţeană Ilfov, cum era obligat de procuror, în dosarul în care este cercetat pentru şantaj. Nu a făcut nicio declaraţie.

ORA 10.20

Abia la poliţie a vorbit cu reporterii. Le-a povestit acestora care a fost programul lui în ultimele 24 de ore, ce a mâncat şi a spus că următoarele ore le va dedica familiei. A încercat să dea senzaţia că nu este stresat.

Mă duc acasă, fac o baie și aștept să vină cine vine. Nu, nu mă aștept (la o condamnare), dar în viață e bine să pui răul înainte, e o chestie psihică”.

A fost ultima declaraţie înainte ca Dan Voiculescu să primească sentinţa.

ORA 10.50

După aproape 30 de minute de confesiuni, Dan Voiculescu s-a dus la un cabinet medical. A stat câteva zeci de minute şi a plecat apoi grăbit spre biroul lui.

ORA 11.50

Dan Voiculescu ajunge la sediul GRIVCO, nu a vrut să facă declaraţii şi a intrat prin spate. A aşteptat verdictul împreună cu fiica sa, cu cei doi apărători, dar şI cu câţiva oameni angajaţi ai televiziunii pe care a fondat-o.

ORA 14.40

Judecătorii anunţă sentinţele. Magistraţii nu au fost de acord cu strategia avocaţilor lui Dan Voiculescu, care au cerut schimbarea acuzaţiilor cu o faptă prescirsă de anul trecut.

40 de minute, de atât a fost nevoie ca magistraţii de la Curtea de Apel să citească minuta deciziei prin care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare şi prin care a rămas fără o parte importantă din avere.

ORA 14.50

Imediat ce a aflat sentinţa, Dan Voiculescu a plecat de la birou.

Două echipe Digi24 au pornit în urmărirea maşinii în care se bănuia că se află Dan Voiculescu. Misiunea jurnalişilor Digi 24 nu a fost uşoară pentru că în permanenţă maşina noastră a fost şicanată de alte maşini care aparţin fondatorului trustului Intact.

ORA 15.25

Dan Voiculescu s-a pus la dispoziţia poliţiştilor din Ilfov. A intrat în sediu pe uşa pe care doar agenţii o folosesc.

La interval de cinci ore, după ce a aflat verdictul în cazul său, Dan Voiculescu a venit pe o stradă lăturalnică şi a intrat în sediul poliţiei ilfovene pe o uşă pe unde nu este lăsat absolut nimeni.

ORA 18.15

La sediul IPJ Ilfov a ajuns şi mandatul de executare emis de instanţă. Poliţiştii au pus mandatul in aplicare de indată şi l-au încătuşat pe omul de afaceri, condamnat pentru spălare de bani.

ORA 19.34

O oră mai târziu, echipajul de poliţie care-l avea in custodie pe Dan Voiculescu a ajuns la Penitenciarul Rahova. Acolo, controversatul politician va petrece următoarele trei săptămâni, în carantină, potrivit legii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri