Daniel Horodniceanu, noul șef al DIICOT

Data publicării:
daniel horodniceanu crop - mfax-2

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 19 mai a.c., Decretul pentru numirea domnului Daniel-Constantin Horodniceanu în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pe o perioadă de 3 ani”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului anunțase încă de săptămâna trecută că va lua o decizie în acest sens. De altfel, la conferința de presă de aseară a fost întrebat de jurnaliști dacă a luat o decizie în cazul lui Daniel Horodniceanu, iar președintele a dat același răspuns. Iată că astăzi Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a acestuia la șefia DIICOT pentru o perioadă de trei ani.

Așadar, DIICOT are un nou șef, la o lună de când Ministerul Justiţiei l-a propus pe şeful DIICOT Iaşi la conducerea centrală a instituţiei, în locul Alinei Bica, care a demisionat în octombrie anul trecut, din cauza anchetelor penale în care este implicată.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți cu Daniel Horodniceanu, a doua zi după ce șeful statului a cerut oficial Consiliului Superior al Magistraturii stenograma interviului dat de procuror şefia DIICOT.

La această întrevedere ar fi avut loc și un moment inedit, potrivit unor surse. Procurorul ar fi cerut la sfârşitul întrevederii să facă un selfie cu şeful statului, dar a fost refuzat. Klaus Iohannis i-ar fi atras atenţia magistratului că participă totuşi la o întâlnire oficială. 

Citiți și
Surse: Daniel Horodniceanu i-a cerut președintelui să facă un selfie, Klaus Iohannis a refuzat 
Avizat pozitiv pentru şefia DIICOT. Întrebări incomode pentru Daniel Horodniceanu în timpul audierii la CSM
Cariera lui Daniel Horodniceanu

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei (MJ), în momentul în care a fost ales Horodniceanu s-a ţinut cont de faptul că are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar şase ani a ocupat funcţii de conducere.

De asemenea, experienţa managerială anterioară a fost un criteriu important în alegerea sa, Horodniceanu ocupând funcţia de procuror-șef al DIICOT Iași, în perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 - 2015.

Procurorul Daniel Horodniceanu este formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii în probleme de etică și deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum și în domeniul protecției victimelor infracțiunilor de violență și trafic de persoane.

Potrivit MJ, el a participat la numeroase forme de pregătire profesională organizate în țară și în străinătate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii și deontologiei profesionale a magistraților, protecției victimelor infracțiunilor de violență și trafic de persoane, infracționalității informatice, consolidării capacității sistemului judiciar din România de a face față noilor provocări legislative și instituționale. El este autor al unor articole de specialitate juridică.

Creşterea gradului de specializare a infractorilor în domeniul criminalităţii organizate, lipsa de protecţie fizică a procurorilor şi campaniile de presă care au indus o presiune psihologică asupra procurorilor sunt alte trei riscuri cu care se confruntă structura din Ministerul Public.

Daniel Constantin Horodniceanu este unul dintre cei mai cunoscuți procurori ieșeni, DIICOT Iaşi remarcându-se, sub conducerea sa, prin numărul foarte mare de arestări și percheziții care au dus la destructurarea unor rețele de contrabandă de tutun de la granița României cu Republica Moldova.

Horodniceanu, care va împlini 41 de ani pe 26 mai, și-a început activitatea profesională în anul 1998, pe postul de consilier juridic la Consiliul Județean Iași, unde a stat din august până în decembrie, din luna ianuarie a anului următor intrând pe postul de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Acesta a stat aproape un an și jumătate la Fălticeni, trecând apoi prin posturi similare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani și la Iași.

În noiembrie 2005 a devenit procuror al DIICOT - Biroul Teritorial Iași, fiind numit șef al acestei instituţii în 2006, pentru trei ani, până în 2009. Atunci, a revenit timp de trei ani pe postul de procuror al Serviciului Teritorial Iași al DIICOT, iar din 2012 conduce din nou acest serviciu ca procuror-șef.

În toți anii de activitate la Ministerul Public, în evaluările periodice, acesta a obținut calificativul "foarte bine".

Este specializat, printre altele, în audierea copiilor în procedurile judiciare și în combaterea și înțelegerea fenomenului traficului de femei în Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri