Decizia instanţei supreme, pe care niciun judecător nu o va putea încălca 

Data publicării:
avocatul poporului ciocanel facebook-4

Problema a fost adusă în atenţia Înaltei Curţi într-un dosar de vătămare corporală din culpă - un accident rutier din 2013, în urma căruia un tânăr a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată de judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş, în februarie.

Instanţa supremă este chemată să stabilească modalitatea de interepretare a legislaţiei civile referitoare la daunele morale în dosarele penale de vătămare din culpă. Mai exact, judecătorii de aici urmează să decidă dacă părinţii victimei unui accident rutier care a suferit o infirmitate permanentă au sau nu dreptul la despăgubiri ca urmare a suferinţei pricinuite de incidentul în care a fost implicat copilul lor.

Prima instanţă a acordat părinţilor daune morale de câte 30 de mii de euro.

„Instanţa a constatat că părinţii persoanei vătămate au suferit fiecare câte un prejudiciu moral, aşa-numitul prejudiciu moral prin ricoşeu. (...) La aprecierea daunelor morale, instanţa a avut în vedere traumele psihice suferite de aceste părţi civile în urma accidentului în care a fost implicat singurul lor copil, care a rămas paralizat într-un scaun cu rotile, posibil tot restul vieţii, ori în această situaţie prejudiciul moral este imens”, se arată în motivarea judecătorilor care au acordat daune.

Judecătorii care au cerut din partea Curţii supreme o interpretare a legislaţiei sunt de părere că acţiunea civilă a părinţilor ar trebui respinsă. Pe de altă parte, reprezentantul Parchetului a considerat că părinţii au totuşi dreptul la despăgubiri morale, ca urmare a accidentului în care a fost implicat unicul lor copil.

Decizia Curţii Supreme de interpretare a legii este obligatorie pentru Curtea de Apel Târgu Mureş, care a cerut lămuriri. După ce motivarea va fi publicată în Monitorul Oficial, toţi judecătorii sunt obligaţi să o aplice, în cauze similare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri