Deputații Ion Diniţă și Mircea Roșca au rămas fără imunitate

Data publicării:
ion dinita mediafax crop2-1

ACTUALIZARE 17.35. Plenul Camerei Deputaților a votat și pentru ridicarea imunității Mircea Roșca.

ACTUALIZARE 17.35. Plenul Camerei Deputaţilor a votat pentru ridicarea imunităţii deputatului Ion Diniţă. Votul a fost luat cu 274 voturi "pentru" şi 55 "contra".

ACTUALIZARE 17.15. Plenul Camerei Deputaţilor discută cererile pentru arestarea lui Ion Diniţă.

În cazul liberalului Mircea Roşca, deputaţii jurişti au dat aviz negativ solicitării DNA. Plenul are însă ultimul cuvânt.

ACTUALIZARE 15.45. Cererea pentru arestarea lui Mircea Roşca a fost respinsă.


Acuzaţiile care i se aduc lui Ion Diniţă

Votul pentru Ion Diniţă a fost amânat până acum de trei ori.

Deputatul Ion Diniţă este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul lui Aristotel Căncescu, după ce Consiliul Judeţean Braşov ar fi fost prejudiciat, în urma plăţilor nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.

Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, este cercetat sub control judiciar. Procurorii spun că acesta ar fi atribuit ilegal zeci de contracte de utilitate publică mai multor firme conduse de apropiaţi ai săi. Anchetatorii au percheziţionat în această săptămână biroul şi vila lui Aristotel Căncescu.

Şi firmele deputatului Ion Diniţă au fost perchiziţionate. Procurorii spun că multe dintre contractele vizate de anchetă au fost atribuite cu dedicaţie societăţilor controlate de liderul conservatorilor din Braşov. Sunt atât contracte pentru întreţinerea, repararea ori construirea unor drumuri, cât şi pentru reabilitarea unor clădiri-monument. Toate au fost parafate între anii 2009-2012.

Una dintre firmele deputatului Ion Diniţă, SC GOTIC SA, a încheiat în ultimii şapte ani nu mai puţin de 70 de contracte cu primării din Braşov sau Consiliul Judeţean. Toate apar în declaraţia de interese a parlamentarului, 43 dintre aceste contracte au fost încheiate exact în perioada vizată de anchetă. Procurorii susţin că adaosul practicat de firma deputatului în relaţia cu CJ Braşov este, în unele contracte, şi de 1000 la sută.

Acuzaţiile care i se aduc lui Mircea Roşca

„În cursul anului 2011, în calitate de vicepreședinte al organizației județene Prahova a unui partid politic, inculpatul Roșca Mircea a pretins de la un denunțător suma de 20.000 euro pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Popescu Gabriel Stelian și asupra celorlalți membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a înlesni dobândirea unor terenuri pe raza localității respective de către firma denunțătorului. Din această sumă, inculpatul Roșca Mircea a primit efectiv 5.000 euro, prin intermediul inculpatului Popescu Gabriel Stelian, iar 11.000 euro au fost folosiți în interesul formațiunii politice pe care o conducea de la nivel județean.

Diferența de 4.000 euro a fost remisă de același inculpat secretarului Primăriei Azuga, Dumbravă Diana Camelia, în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și care vizau desfășurarea propriu zisă a procedurii de achiziție publică și desemnarea câștigătoare a firmei denunțătorului.

În perioada 2011– 2014, inculpatul Roșca Mircea a intervenit pe lângă factorii de decizie din cadrul unor instituții publice din județul Prahova, (Consiliul Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare și Protocol Sinaia) asupra cărora avea influență prin prisma calităților pe care le-a deținut în mod succesiv la nivelul autorităților publice locale centrale și la nivel politic, în vederea atribuirii către societățile deținute de inculpatul Rotilă Adrian a unor contracte de achiziții publice.

În schimbul acestor „intervenții”, inculpatul Roșca Mircea a primit de la inculpatul Rotilă Adrian bani și alte foloase (suma de aproximativ 90.000 lei, construcții în valoare de 35.418, 39 lei și folosința unui autoturism marca Audi A8)”, potrivit DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri