Deputatul Marko Attila, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare

Data publicării:
marko attila captura

Marko Attila era în aceeasi comisie de restituiri care a aprobat despăgubirea la preț triplu pentru omul de afaceri Gheorghe Stelian. Tot cu o retrocedările are legătură și condamnarea de miercuri. Este vorba despre o retrocedare făcută cu 12 ani în urmă.

Parlamentarul, trimis în judecată cu patru ani în urmă, a fost acuzat de abuz în serviciu. Procurorii spuneau că acesta, în calitate de membru al unei alte comisii pentru retrocedări, ar fi vizat în mod nelegal restituirea unei clădiri situate în municipiul Sfântu Gheorghe către Eparhia Reformată din Ardeal după ce la dosar ar fi ajuns documente din care ar fi reieșit în mod nereal că respectivele clădiri - în care funcționează în prezent două licee - ar fi aparținut Bisericii Reformate, deși în realitate ele au fost construite de Primăria din Sfântu Gheorghe.

Marko Atilla fusese condamnat în primă instanță la trei ani închisoare cu executare de Judeăctoria Buzău, dar odată ce a ajuns parlamentar, dosarul s-a mutat la Înalta Curte. 

Acum parlamentarul a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Ploiești, dar cu suspendare.

Prin aceeaşi sentinţă, un alt inculpat din acest dosar, Marosan Tamas, condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare, beneficiază, de asemenea, de suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În ceea ce îl priveşte pe cel de-al treilea inculpat din acest dosar, Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, Curtea de Apel Ploieşti a menţinut decizia instanţei de fond.

Totodată, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au dispus, prin sentinţa pronunţată miercuri, să înlăture dispoziţia de confiscare specială a sumei de 1.137.856 lei de la Eparhia Reformată din Ardeal. Instanţa de fond din acest dosar, Judecătoria Buzău, dispusese, în baza vechiului codul penal, prin sentinţa pronunţată în 28 iunie 2012, confiscarea specială a acestei sume de la Eparhia Reformată din Ardeal.

Istoricul dosarului 

Marko Attila-Gabor a fost condamnat, în 28 iunie 2012, la trei ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Buzău, care l-a găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. În acelaşi dosar au fost condamnaţi Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Marosan Tamas a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii au stabilit că în anul 2002 cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999. Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999. În principal, retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât şi a Cărţii Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzaţii ar fi prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului. Conform sentinţei pronunţate de Judecătoria Buzău şi publicate pe portalul instanţelor de judecată, "partea vătămată Municipiul Sfântul Gheorghe nu s-a constituit parte civilă, prejudiciul nefiind acoperit".

Implicarea în dosarul Bica

Pe de altă parte, săptămâna trecută procurorii DNA au cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea deputatului UDMR Marko Attlia, acuzat de abuz în serviciu în acelaşi dosar cu şefa DIICOT Alina Bica, după ce a făcut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despăgubire în 2011.

Potrivit DNA, în acest dosar Attila-Gabor Marko este suspectat că, împreună cu ceilalţi membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a aprobat, în mod abuziv, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia. Acest lucru adus statului un prejudiciu de 263.327.559 de lei, echivalentul a 62.548.113 euro.

"Din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia", menționa DNA.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat, miercuri, decizia în cazul cererii Parchetului de încuviinţare a arestării preventive a deputatului, a declarat vicepreşedintele comisiei, Ciprian Nica, apreciind că cererea urmează să fie discutată săptămâna viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri