Şeful APIA Bucureşti şi adjunctul APIA Suceava, un medic şi un consilier judeţean, reţinuţi. Şeful Poliţiei Suceava, urmărit penal

Data publicării:
apia 2

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti, directorul adjunct APIA Suceava, un medic şi un consilier județean au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind acuzaţi că ar fi condus o reţea care obţinea ilegal subvenţii europene. Investigaţiile s-au extins şi asupra mai multor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, care ar fi primit şi ele, ilegal, subvenţii agricole.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie spun că directorul APIA Bucureşti, Gheorghe Benu, va fi prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. În aceeaşi situaţie sunt şi Delia Moldoveanu, directorul adjunct al APIA Suceava, Neculai Toma, medic veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitar Veterinare Horodnic şi reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Horodnic, şi Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului şi consilier județean.

La audierile de la DNA Suceava au mai participat şi alţi funcţionari de la APIA, de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi medici veterinari. Anchetatorii spun că activitatea infracţională de acordare a subvenţiilor a fost coordonată chiar de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, prejudiciul în acest caz fiind de 5 milioane de lei.

Şeful Poliţiei Suceava, Ioan Carp, a fost şi el pus sub învinuire de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu.

Caracatiţa fondurilor europene pentru agricultură inexistentă

Persoanele implicate în acest dosar sunt suspectate că, împreună cu un primar şi mai mulţi medici veterinari au încercat să obţină ilegal subvenţii de la Uniunea Europeană în valoare de aproape 800.000 de lei. Concret, procurorii spun că suspecţii ar fi declarat suprafeţe de teren inexistente pentru a obţine banii.

Procurorii verifică acum 250 de cereri pentru acordarea subvenţiilor depuse de două asociaţii ale crescătorilor de animale. Procurorii au descoperit că fermierii primeau de doi ani câte 130 de euro pentru fiecare hectar, deşi nu creşteau nicio vacă şi nici măcar nu aveau teren. Suspecţii din acest dosar înscriau terenurile bisericilor şi ale mănăstirilor din judeţul Suceava pe numele lor şi primeau bani şi pentru acestea.

Anchetatorii susţin că directorul general APIA Bucureşti ştia de neregulile din teritoriu. El ar fi protejat afacerile ilegale ale subordonaților săi, primind în schimb de sărbători coşuri generoase cu produse tradiţionale din zona Bucovinei.

În dosar apare şi numele fostului primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc. Gabriel Şerban ar fi împroprietărit ilegal mai multe persoane cu 165 hectare de teren din păşunea oraşului. „Sunt verificări care se fac. Şi vă daţi seama, la vremea aceea eram primar şi eram îndreptăţit să iniţiez anumite proiecte de hotărâre. Cu siguranţă că se cerea acest punct de vedere şi din partea mea, şi am fost chemat să dau aceste lămuriri. Cred că au fost suficiente şi cât se poate de clare”, a spus fostul edil.

Explicaţii în faţa anchetatorilor au dat şi cinci angajaţi ai APIA Suceava, printre care şi directorul Eugen Mogoş. „Dacă mă simţeam vinovat, eram cu ochii plecaţi şi... nu, nu mă simt vinovat cu nimic. Şi în ceea ce îi priveşte pe colegii mei, funcţionează prezumţia de nevinovăţie şi deocamdată nici unul dintre ei nu poate fi considerat vinovat”, a spus şeful instituţiei.

Ancheta subvenţiilor încasate ilegal de la Uniunea Europeană a dus şi la şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, Ioan Carp. Procurorii care interceptau convorbirile telefonice ale unui preot au descoperit că părintele l-a rugat pe ofiţer să îl scape de amendă pe directorul APIA care îl ajuta să primească mii de euro fără drept.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri