CSM respinge abrogarea articolului de lege privind reducerea pedepselor deținuților-scriitori  

Data publicării:
SEDIU CSM membricsm.ro

ACTUALIZARE 12.49. Consiliul Superior al Magistraturii respinge abrogarea articolului de lege care îi vizează pe deţinuţii-scriitori. Propunerea privind aborgarea venise de la ministrul Justiției, Raluca Prună.  Avizul CSM este consultativ.



Specialiștii CSM care se împotrivesc deciziei de abrogare a articolului au considerat că este o măsură discriminatorie față de deținuții cu pregătire intelectuală în raport cu cei care muncesc cât timp sunt în penitenciare și beneficiază de reducerea pedepsei.

În replică, ministrul Justiției a susținut că dimpotrivă, articolul pe care îl vrea abrogat este discriminatoriu pentru că „pentru o colecție de hârtii” un deținut poate beneficia de reducerea a 30 de zile din pedeapsă în timp ce o altă persoană condamnată care desfășoară o activitate fizică trebuie să muncească patru zile pentru a i se reduce o singură zi din pedeapsă.

Discuție în ministrul Justiției și judecători CSM:

Adrian Bordea: Abrogarea unei astfel de dispoziţii poate crea mai mult rău. Nu abrogarea este soluţia cea mai bună.

Mircea Aron, preşedintele CSM: Nu prea au fost cărţi care să corespundă spiritului legii, ideei pentru care legiuitorul a avut în vedere să nu discrimineze munca intelectuală de cea fizică

Raluca Prună, ministrul Justiţiei: Noi oricum discriminăm între munca fizică, unde primim o zi liberă la 4 zile de muncă, şi dăm 30 de zile la o colecţie de hârtii care se numesc lucrare ştiinţifică.

De asemenea, Raluca Prună a precizat că indiferent de avizul CSM, care este unul consultativ, va merge la colegii din Guvern cu propunerea de ordonanță de urgență prin care acel articol de lege ar urma să fie abrogat.

Ministrul a subliniat că pe lângă datele care arată că numai anul trecut au fost redactate peste 350 de lucrări științifice de pușcăriași, numai în prima săptămână a acestui an erau în pregătire 50 de astfel de lucrări.

La această oră CSM votează un aviz care se împotrivește abrogării articolului de lege menționat. Urmează să vedem rezultatul votului. 

Citiți și: 

Digicult „Editura Penitenciarul”. Cum se scrie o carte în închisoare

Anchetă la Craiova. 26 de profesori universitari au dat avize pentru cărţile deţinuţilor

DNA s-a autosesizat în cazul cărților scrise de deținuți

Închisoarea scriitorilor. 188 de deținuți și-au redus pedeapsa cu 34 de ani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri