Dosarul Enel. Cei trei învinuiţi vor fi cercetaţi în libertate

Data publicării:
enel

„S-a respins propunerea de arestare preventivă pentru toți inculpații[, a anunţat avocatul lui Claudiu Sorin Dumbrăveanu. Întrebat cum şi-a apărat clientul, el a spus că „legal, cu mijlocalele legale și cu materialul clientului. Atâta timp cât nu există probe...”, a adăugat avocatul.

Schema prin care Enel aplica o dublă taxare pentru certificatele verzi a fost descoperită de ANRE în prima jumătate a anului trecut. Autoritatea a cerut companiei să scadă fiecare factură cu 6%. Procurorii susţin însă că vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, i-a propus directorului Enel, Florin Gugu, reducerea tarifelor cu doar 1,3%. La o factura de 100 de lei, paguba fiecărui client a fost de 4,7 lei.

Peste 3 milioane de consumatori din București și din Ilfov au de suferit.

De câştigat a avut Enel, care a făcut o economie de două milioane şi jumătate de euro, potrivit procurorilor. Compania a fost ajutată de un vicepreședinte ANRE, care nu ar fi acţionat dezinteresat. A condiționat ajutorul de acordarea unor contracte către firma ElectroAlfa International Srl, patronată de Gheorghe Ciubotaru, și el reținut în același dosar, susţin anchetatorii.

Şeful ANRE îi contrazice însă pe procurori. Într-o intervenție la Digi24, el a susţinut că reducerea facturilor ar fi trebuit să fie de 1,3 la sută și a fost operată de toți cei opt distribuitori de energie electrică.

Acest lucru s-a institutit de o analiză făcută de o comise independentă din cadrul Autorității și s-a stabilit un procent de 1,3% scăzut din factură pe o perioadă de timp de câteva luni, astfel încât consumatorul să își primească toți banii pe forma veche de susținere. ANRE a observat că există această dublă taxare și a obligat toți furnizorii să retrocedeze, să dea înapoi”, a explicat Nicolae Havrileț, la Digi24.

Reprezentanții Enel nu au vrut să dea informaţii despre acuzaţiile aduse de procurori. Compania a anunțat sec, într-un comunicat, că verifică datele și colaborează cu autoritățile pentru clarificarea informațiilor.

Compania Enel Muntenia este unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din România. A avut anul trecut afaceri de 1,5 miliarde de euro.

Toţi clienţii companiei Enel Distributie Muntenia au plătit energia la un preţ mai mare decât ar fi trebuit. Mulţi dintre ei au avut parte şi de servicii deplorabile. La ţară, în special, lumina se întrerupe cu orele şi, din cauza fluctuaţiilor de tensiune, aparatele electrocasnice cedează. Asta nu a împiedicat Enel să raporteze un profit de peste 267 de milioane de lei anul trecut.  

Scandalul ENEL scoate la iveală o caracatiţă formată din oficiali ANRE şi oameni de afaceri influenţi din domeniul energiei. În cazul unuia dintre ei, vicepreşedintele ANRE Sorin Dumbrăveanu, Uniunea Europeană chiar a atras atenţia că nu ar fi tocmai potrivit pentru a ocupa această funcţie.

Electroalfa reacționează

Electroalfa, compania implicată în scandalul din energie alături de autoritatea de reglementare din domeniu şi de distribuitorul ENEL, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate. Conducerea firmei a trimis un comunicat prin care susţine că şi-a câştigat toate contractele într-un mod corect şi transparent. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri