Două dintre victimele romilor din Berevoeşti au murit după ce ani întregi au fost exploatate prin muncă - referat

Data publicării:
IMG-20160713-WA0007-2

 

Potrivit anchetatorilor, în 2011, o persoană vătămată cu identitate necunoscută, zisă "Nuţu”, a fost recrutată prin constrângere de Petre Grancea, în scopul exploatării acesteia prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat.

“Din anul 2011 şi până la sfârşitul anului 2015 (când persoana vătămată a decedat) numiţii Grancea Petre, Grancea Maria, Furdui Ilie Valentin, Grancea Vasilică, Grancea Laurenţiu, Grancea Alin şi Onică Cerasela au constrâns victima să efectueze zilnic, în mod forţat, diverse munci şi activităţi în gospodăria acestora (să măture în curte, să spele rufele familiei, să aibă grijă de animalele domestice din gospodărie, să care gunoiul) şi a fost obligată la practicarea cerşetoriei în beneficiul familiei Grancea”, se arată în referatul procurorilor, scrie News.ro.

În 2004, Gheorghe Popescu zis "Gigi” sau "Neamţu” (în prezent decedat), a fost recrutat prin constrângere de către Nicolae Feraru, în scopul practicării cerşetoriei, mai spun anchetatorii.

Astfel, în perioada 2004 - 2015, Nicolae Feraru, Mihaela Feraru, Crinu Alin Brumaru şi Maria Cerasela Brumaru “au constrâns victima să efectueze zilnic, în mod forţat, diverse munci şi activităţi în gospodăria acestora (să măture în curte, să spele rufele familiei, să taie ilegal arbori şi să transporte masa lemnoasă în gospodărie, să aibă grijă de animalele familiei Păun), să conducă şi autovehiculele familei Feraru şi a fost obligată la practicarea cerşetoriei”, potrivit procurorilor.

La începutul lunii septembrie 2015, un alt bărbat, zis Linguriţă, a fost recrutat prin inducere în eroare şi constrângere, de către Gheorghe şi Aurel Onică, în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat, prin obligarea la practicarea cerşetoriei.

Astfel, deşi iniţial victimei i s-a propus de către Gheorghe şi Aurel Onică Gheorghe să lucreze ca şofer pe un camion al acestuia, cu care se transporta material lemnos, în schimbul sumei de 100 lei, cazare şi mâncare zilnică, pentru fiecare cursă ce urma a fi efectuată, în realitate, “în perioada cuprinsă între începutul lunii septembrie 2015 - 16 octombrie 2015 victima a fost constrânsă de Onică Aurel, Grancea Viorel, Grancea Silvia şi Grancea Ionuţ Cătălin să efectueze zilnic, în mod forţat, diverse munci şi activităţi în gospodăria acestora (să aibă grijă de animale, să facă curăţenie, să măture, să încarce, descarce şi să spargă leme) şi nu a fost folosită niciodată ca şofer, cum i se promisese iniţial”, se arată în documentul procurorilor.

Modalităţile de constrângere exercitate de către Onică şi Grancea constau în ameninţări repetate şi lovituri aplicate victimei cu palmele, pumnii, picioarele şi diverse obiecte contondente (furci şi topoare), persoana vătămată fiind adusă în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care aceasta era supravegheată permanent de persoanele din clan, nu primea de mâncare decât o pâine pe zi şi nu a fost plătită pentru muncă prestată.

O altă metodă de intimidare prin care victima era forţată să presteze muncile respective consta în ameninţări repetate şi lovituri aplicate victimei, precum şi uşoare înţepături de cuţit în picior.

În 2011, o altă persoană vătămată a fost recrutată de către Laurenţiu Grancea, în scopul practicării cerşetoriei.

“Astfel, deşi iniţial vitimei i s-a propus de către Grancea Laurenţiu să lucreze ca şofer pe o autoutilitară cu care se transporta material lemnos, în schimbul sumei de 200 lei, cazare şi mâncare zilnică, pentru fiecare cursa ce urma a fi efectuată, în realitate, în perioada 2011 - 2012 victima a fost constrânsă de Grancea Laurenţiu să efectueze zilnic, în mod forţat, diverse munci şi activităţi în gospodăria acestuia (să aibă grijă de animale, să facă curăţenie, să măture, să încarce, descarce şi să spargă leme) şi a fost folosit şi ca şofer”, mai arată procurorii.

Începând cu anul 2013, Laurenţiu Grancea i-a transmis victimei că din acel moment va munci pentru Ilie Valentin Furdui şi Vasilică Grancea.  “Astfel, în perioada 2013 - 2015, victima a fost constrânsă de Furdui Ilie Valentin şi Grancea Vasilică să efectueze zilnic, în mod forţat, diverse munci şi activităţi în gospodăria acestuia (să facă curăţenie, să mature, să încarce, descarce şi să spargă leme, să spele vasele, să spele rufele) şi a fost folosit şi ca şofer. În acelaşi timp, victimei i s-a interzis să părăsească gospodăria familiei lui Grancea Laurenţiu, era încuiată pe timpul nopţii şi nu a fost remunerată pentru muncă prestată", menţionează anchetatorii.

Unei alte victime, deşi i s-a propus de către Vasile Mugurel Feraru să lucreze pentru o zi la spart de lemne contra sumei de 50 de lei, un pachet de ţigări şi mâncare, în realitate, în perioada martie - mai 2012 victima a fost constrânsă de Feraru să efectueze zilnic, în mod forţat, diverse munci şi activităţi în gospodăria acestuia (să aibe grijă de animale, să facă curăţenie, să măture).

Modalităţile de constrângere efectuate de către Feraru constau în  fapte de agresiune fizică, dar şi în constrângere prin datorie, în sensul că făptuitorul i-a împrumutat victimei suma de 500 de lei pe care aceasta să o remită mamei sale pentru ca părintele să îşi lase copilul minor în continuare în gospodăria făptuitorului, să muncească. În acelaşi caz, victima a fost acuzată că unul din caii lui Feraru Nicolae s-a accidentat ca urmare a manipulării necorespunzătoare de către acesta.

În anul 2009, Costel Feraru a promis altei victime să lucreze pentru el în activitatea de comercializare a masei lemnoase contra sumei de 2.100 de lei pe lună, cazare şi mâncare zilnică. În realitate, începând cu anul 2009 şi până în luna mai 2010 victima a fost constrânsă de membri ai familiei Feraru să efectueze zilnic, în mod forţat, diverse munci şi activităţi în gospodăria acestora (să aibă grijă de animale, să facă curăţenie, să mature, să spele rufele, să strângă fecalele din spatele casei, unde membrii familiei îşi făceau nevoile) şi obligat la practicarea cerşetoriei, mai susţin procuorii.

O altă persoană vătămată a lucrat pentru Costel Feraru timp de trei ani în perioada 2006 - 2009. Odată cu decesul mamei sale, în 6 ianuarie 2009, victima s-a împrumutat la Costel Feraru cu suma de 2.000 de lei, bani necesari pentru înmormântare. În schimbul banilor, cei doi s-au înţeles ca victima să efectueze 20 de curse de transport material lemnos.

Din acel moment, Feraru i-a interzis victimei să se mai ducă acasă până ce datoria nu va fi achitată în totalitate. Cu toate acestea, după ce au fost efectuate 17 din cele 20 de curse, ce au durat trei-patru luni, persoana vătămată a reuşit să plece acasă, de unde i-a comunicat lui Feraru că nu poate reveni foarte curând la acesta pentru că are de rezolvat unele probleme personale.

“La două zile de când victima a ajuns acasă, Feraru, Grancea şi Cătalin Furdui au pătruns fără drept în curtea casei victimei de unde, prin forţă, au luat-o pe aceasta şi au băgat-o în maşina cu care veniseră şi au transportat-o înapoi în gospodăria lui Feraru Costel, unde victima a fost bătută cu pumnii şi cu biciul. După ce starea de sănătate a victimei s-a ameliorat, Feraru Costel i-a impus victimei să muncească şi pentru o presupusă dobândă la suma împrumutată iniţial”, mai arată procurorii.

O altă victimă a romilor din Berevoeşti a fost legată cu lanţul, nu era lăsată să se spele, era pusă să doarmă în ieslea cailor, nu avea voie să părăsească gospodăria sau să comunice cu alte persoane.

Douăzeci de suspecţi - 13 bărbaţi şi şapte femei -, din comuna argeşeană Berevoeşti, au fost arestaţi preventiv, joi după-amiază, în dosarul de trafic de persoane, fiind acuzaţi că ţineau ca sclavi oameni, între care şi copii, pe care îi puneau la muncă forţată şi îi băteau şi sechestrau. Celelalte 18 persoane reţinute în acest caz urmează să fie duse în instanţă.

Procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, au făcut, miercuri, 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni de trafic de persoane şi trafic de minori.

Persoanele vizate de descinderi sunt suspectate că, începând cu anul 2008 şi până în prezent, au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea, le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat. Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situaţii materiale precare care au fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria, ”prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate”, arăta DIICOT.

Victimele erau ţinute într-o continuă stare de teroare. Exploatatorii le băteau, le ameninţau, le ţineau fără hrană şi le supuneau unor tratamente umilitoare.

Cinci persoane, între care doi copii, exploatate de către membrii grupărilor din Berevoeşti, judeţul Argeş, au fost găsite de poliţişti legate cu lanţuri. De asemenea, în urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumătate de kilogram de aur, maşini şi drujbe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri