Filmul celei mai dificile zile din viaţa premierului Victor Ponta

Data publicării:
Victor Ponta la DNA -Mediafax Foto-Octav Ganea 1 -1


Ora 11.00. Informaţia primită pe surse - de jurnalişti - se confirmă. Premierul Victor Ponta a fost chemat la DNA.

O jumătate de oră mai târziu, Victor Ponta dădea primele explicaţii publice pentru întâlnirea cu procurorii anticorupţie.

Ora 11.28. Victor Ponta: „Sunt suspect în cazul domnului Şova pentru activitatea de avocat. De asemenea, sunt în conflict de interese că l-am propus pe domnul Şova ministru. (Vă veţi da demisia?) Păi, staţi un pic, la DNA nu facem politică, politica se face în Parlament”.

Victor Ponta a plecat apoi la Guvern. În același timp, de la DNA pleca spre Parlament cererea prin care procurorii solicită acordul deputatilor pentru urmărirea penală a lui Victor Ponta.

La 11:45, premierul ajungea la birou. Iar de la Palatul Victoria nu a făcut nicio declaraţie.

Ora 12.30. Victor Ponta părăseşte sediul Guvernului cu direcţia Palatul Cotroceni. În acelaşi timp, jurnaliştii erau anunţaţi că preşedintele se pregăteşte pentru o declaraţie politică.

La 13.07, Klaus Iohannis aborda subiectul zilei: „Solicit demisia primului ministru Victor Ponta”.

10 minute mai târziu, Victor Ponta a răspuns cererii formulate de președinte. Pe Facebook: „Am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demită!”.

Aproape în acelaşi moment, la Parlament ajungea solicitarea procurorilor DNA.

Ora 13.18. Valeriu Zgonea: „Am primit de la procurorul general, astăzi, o sesizare cu privire la domnul deputat Victor Ponta, prim ministru al României. Am convocat pentru ora 17.00 Biroul Permanent pentru a stabili procedurile scrise in regulament. Nu am citit dosarul”.

Deznodământul acestei situaţii fără precedent va veni, se arată convins preşedintele. Klaus Iohannis spune că la Cotroceni premierul i-a promis deja că se va gândi la demisie.

Mi-a spus că se va gândi, se va sfătui cu colegii de partid şi va lua în consecinţă o decizie. Eu cred şi sper ca decizia să fie demisia. Aceste declaraţii la cald sau la fierbinte putem să spunem în această situaţie trebuie luate cu o anumită rezervă. Sunt convins că este nevoie de o zi sau două în care lucrurile se decantează, se clarifică şi sper în cursul săptămânii viitoare să avem un deznodământ”.

Calendarul Parlamentului privind dezbaterea cererii DNA de urmărire penală a lui Victor Ponta va fi stabilit luni, a anunţat Biroul Permanent al Camerei. E de aşteptat ca procedura să nu ţină mai mult de două săptămâni, timp necesar pentru ca rechizitoriul de 1.100 de pagini să poată fi studiat şi de Victor Ponta şi avocaţii săi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri