Fostul președinte al ANI, Horia Georgescu, trimis în judecată

Data publicării:
horia georgescu catuse mediafax

Procurorii DNA au ajuns la dosarele aprobate ilegal de Comisia de Despăgubiri din care a făcut parte şi Horia Georgescu - de la un denunţ făcut de omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin. Aflaţi în arest, cei doi au încercat să îşi uşureze situaţia denunţând alte fapte de corupţie.

„Pentru soluţionarea cu prioritate a dosarelor de despăgubire, Dorin Cocoş l-a rugat pe Sergiu Diacomatu (n.r. - fost vicepreşedinte al ANRP) să urgenteze introducerea acestora în comisia de avizare. Drept urmare, dosarele au fost avizate într-un termen foarte scurt, în câteva zile, respectiv în câteva săptămâni. Pentru această intervenţie, Sergiu Diacomatu a solicitat, iar Dorin Cocoş i-a achitat, în două tranşe, suma de 400.000 de euro”, arată rechizitoriul procurorilor DNA.

Cele afirmate de omul de afaceri au fost apoi confirmate prin mărturisirile fiului său, Alin Cocoș.

Radu Pricop este un alt nume vehiculat în afaceri suspecte cu despăgubiri acordate de stat care apare de asemenea în acest dosar. Ginerele lui Traian Băsescu l-a ajutat pe alt denunţător care a ajutat la construirea dosarului lui Horia Georgescu, le-au spus unii dintre martori, procurorilor.

Raportul de expertiză l-am întocmit în anul 2008 la solicitarea lui Valentin (n.r. - Vişoiu), prin avocat Radu Pricop şi Florin Barbu. Mi-au fost puse la dispoziţie copii după toate actele menţionate în acest raport de expertiză, copie după planul moşiei Ivan Grueff din anul 1924 cu semnături şi ştampile de la arhivă”, este declarația unui martor, care apare în rechizitoriu.

Clientul lui Radu Pricop a explicat că a dat mită atât evaluatorilor, cât și funcționarilor statului, astfel încât să obțină peste 100 de milioane de euro de la stat pentru un teren. Asta, în condiţiile în care terenul valora cu 60 de milioane mai puțin.

Șapte foști membri ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Printre ei, Horia Georgescu, ajuns în arest de la conducerea Agenției Naționale de Integritate.

Tot în arest a ajuns şi deputatul Theodor Nicolescu, fost vicepreşedinte ANRP.

Judecat, deocamdată de la distanţă, va fi şi parlamentarul Marko Attila, plecat din ţară după ce procurorii au început cercetările pe numele său. 


Concret, cele 12 persoane ar fi prejudiciat statul român cu 85 de milioane de euro, acordând despăgubiri supraevaluate.

Şase dintre persoanele care vor ajunge în faţa magistraţilor sunt cercetate în stare de arest preventiv, iar două în arest la domiciliu.

Deputatul UDMR, Marko Atilla a plecat din ţară imediat după declanşarea urmăririi penale. Ancheta DNA are la bază un raport întocmit de Curtea de Conturi în anul 2009. Despăgubirile suspecte ar fi fost acordate în perioada 2007-2008 în trei dosare diferite.

Procurorii susţin că terenurile şi imobilele pentru care statul român a plătit bani au fost supraevaluate cu bună ştiinţă de specialişti. Dosarul va fi judecat de magistraţii instanţei supreme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri