Fostul primar din Giurgiu, în vizorul DNA. Piața centrală, construită de o firmă cu un singur angajat

Data publicării:
lucian iliescu - 5083852-Mediafax Foto-Catalin Abagiu 1

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au arătat interesaţi de contractele semnate de Primăria Giurgiu. În special de cele semnate cu câteva societăţi, bănuite a fi firmele de casă ale fostului primar, senatorul Lucian Iliescu.

Actualul primar spune că procurorii au ştiut exact ce vor.

Este vorba de documente de acordare a licitațiilor, de aprobare în cadrul Consiliului Local a unor licitații, concesiuni de terenuri sau acte de vânzare-cumpărare de terenuri”, a declarat actualul primar, Nicolae Barbu.

Anchetatorii au ridicat acte din care speră să demonstreze că mai multe terenuri au fost înstrăinate ilegal din patrimoniul Primăriei. Între acestea şi cel pe care acum este construită Piaţa Centrală din Giurgiu. Licitaţia pentru concesionarea terenului a fost câştigată de două firme din judeţul Ilfov: Bomax Trading şi Omega Consultance. Una dintre firme îi aparţine miliardarului Sorin Bonciu.

Eram consilier și am votat împotrivă, pentru că nu am considerat normal să se concesioneze în aceste condiții, să nu mai avem o piață, putea aceeași investiție să o facă Prirmăria și să recupereze banii, noi nu mai avem altă piață țărănească în Giurgiu, era locul unde veneau toți”, a explicat Nicolae Barbu.

Piaţa a fost construită foarte repede, chiar dacă Omega Consultance avea un singur angajat atunci când a câştigat licitaţia. Acum profită, în locul municipalităţii.

Reporter: Știți de firma SC Omega?

Vânzător: Păi nu e firma asta care plătim noi la ea?

Reporter: La firma asta plătiți?

Vânzător: Cred că la asta. Omega parcă, da. Nu știu ce să vă spun de firmă. Plătim cu chitanță, la bancă, frumos.

 ***

Reporter: De firma Omega știți ceva?

Vânzător: Nu . Noi plătim, ne dă un bon și îl băgăm în buzunar. În ce cont și unde se duc banii, asta nu știu.

De pe urma Pieţei Centrale pare să profite însă şi cel vizat de anchetă, Lucian Iliescu. Firma la care a renunţat în 1996 atunci când a fost ales primar, SC GABLUC SA, şi-a schimbat domeniul de activitate. Din producător de detergenţi s-a transformat în producător agricol. Deţine sere de legume, iar marfa este vândută chiar în Piaţa Centrală. Toată afacerea este gestionată de fiul fostului primar.

Piaţa Centrală nu este însă singura ţintă a procurorilor anticorupţie.

„Mai este vorba despre ridicări de documente şi de modalitatea de atribuire şi de vânzare a unui teren în suprafaţă de 40.000 mp, în jurul Primăriei, un teren pe care municipalitatea îl avea în administrare, în folosinţă, în proprietate, şi care a fost înstrăinat tot prin licitaţie în 2007”, spune Nicolae Barbu.

Ca parlamentar, Lucian Iliescu a avut în ultimii trei ani 169 de luări de cuvânt în plen şi 30 de iniţiative legislative.

Lucian Iliescu deţine cinci terenuri si trei case.

Penelistul Lucian Iliescu a fost primar al municipiului Giurgiu din 1996 până în 2012, când a obţinut un mandat de senator. În perioada august - decembrie 2012, Lucian Iliescu a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri