Haos în construcţii la Bucureşti. Primăria Capitalei şi a Sectorului 1 au fost reclamate la Comisia Europeană

Data publicării:
Clipboard01-10

Haosul din construcţiile bucureştene a ajuns pe masa oficialilor de la Bruxelles. Primăria Capitalei şi cea a Sectorului 1 au fost reclamate la Comisia Europeană pentru că ar fi închis ochii în cazul construirii a 200 de clădiri care nu respectă legea. Asociaţia Salvaţi Cartierele Bucureştii Noi şi Dămăroaia, care reprezintă locuitorii din aceste două cartiere, acuză autorităţile locale că au comis cu bună ştiinţă mai multe abuzuri grave.

Familia Erhan s-a mutat în cartierul Bucureştii Noi în anul 2000. În urmă cu cinci ani, au început necazurile. Pe terenul vecin a apărut un bloc construit la nici doi metri de casa lor. Cei doi soţi spun că vecinii au demolat vechile construcţii fără să aibă autorizaţie, aşa că i-au reclamat la Primărie. După verificări, angajaţii au acordat un nou aviz de construcţie, astfel că la scurt timp a apărut un bloc de trei etaje. Soţii Erhan au mers să îşi caute dreptatea în instanţă. „La fond s-a dispus demolarea, iar în recurs au casat demolarea şi cu 1000 de lei amendă au rămas cu casa. Bine, avem şi alte căi de atac. Asta merge la CEDO”, spune Rodica Erhan.

Dar până atunci, cei doi soţi trebuie să îndure noile condiţii – nu mai au lumină naturală în casă.

Într-o situaţie similară sunt alte câteva sute de familii din cartierele Bucureştii Noi şi Dămăroaia. În ultimii ani, în Bucureşti asociaţiile neguvernmentale au reclamat faptul că sute de clădiri noi sunt mai înalte decât în proiect, spaţiile verzi obligatorii nu există, sau distanţa dintre imobile este mai mică de trei metri, minimul legal. Totul se petrece cu acordul acordul angajaţilor din primării, spun reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Cartierele Bucureştii Noi şi Dămăroaia, care au reclamat abuzurile la Comisia Europeană.

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a replicat că în multe cazuri, după recepţionarea lucrării, constructorul vine cu noi modificări. „Primăria Capitalei a preluat competenţa de autorizare în 2009, deci mare parte din ceea ce există acolo a fost autorizat iniţial. Sigur că s-a exagerat câteodată şi s-a mers la limita legii, dar s-a mers la limita legii, nu în afară”, spune el.

Cartierele Bucureştii Noi şi Dămăroaia fac parte din zona protejată Bazilescu, unde regimul maxim de înălţime este de două niveluri şi mansardă. Primăria Capitalei spune că a sesizat instanţele de judecată în 102 cazuri din cele peste 400 verificate şi doar trei imobile au fost declarate până acum ilegale. Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 nu au răspuns întrebărilor adresate de Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri