Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu au plecat acasă. Instanța a rămas în pronunțare

Data publicării:
Gheorghe tefan Dorin Coco Dumitru Nicolae i Gabriel Sandu doi cate doi 2

Instanţa supremă a rămas în pronunţare şi urmează să dea o soluţie privind propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, inculpaţi în dosarul Microsoft.

„În ceea ce provește posibila arestare a lor pentru 30 de zile, există un singur argument: pericolul pentru ordinea publică. Lăsarea acestora în libertate ar crea un sentiment de insecuritate în ce privește justiția, că nu reacționează eficient pentru acte de corupție, pericolul de ordine publică este singurul argument”, a explicat Cătălin Dancu, avocatul lui Gheorghe Ștefan.

Din arestul Poliţiei Capitalei, cei patru, reţinuţi luni seară pentru 24 de ore, au fost duşi la ÎCCJ încătuşaţi, doi câte doi. Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, a ajuns în faţa magistraţilor legat de omul de afaceri Dorin Cocoş, iar primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, de Dumitru Nicolae, patronul grupului NIRO. Procurorii susţin că ei sunt cei care au pornit mecanismul corupţiei în dosarul Microsoft.

Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi că şi-ar fi folosit influenţa asupra foştilor miniştri Gabriel Sandu, Valerian Vreme şi Daniel Funeriu pentru ca aceştia să aprobe contractele cu Microsoft. Claudiu Florică, fostul reprezentant al Fujitsu Siemens Computers în România, ar fi fost cel care le-ar fi cerut ajutorul. Fostul soţ al Elenei Udrea ar fi încasat nouă milioane de euro, iar primarul din Piatra Neamţ - patru milioane de euro. Dorin Cocoş ar fi încercat să ascundă provenienţa banilor. A fabricat, în septembrie anul acesta, contracte de împrumut şi chitanţe care să justifice mai multe sume. A folosit cinci pixuri de culori diferite pe care procurorii le-au ridicat la perchiziţii.

Citiți și: ROMÂNIA FURATĂ. Afacerea Microsoft, sub semnul corupției. Unde s-au dus banii dați de trei guverne

Fostul Ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, este acuzat de luare de mită şi spălare de bani. În 2008 ar fi cerut 1. 800.000 de euro de la Fujitsu Siemens Computers pentru a aproba plăţile contractuale către această firmă. Banii ar fi trecut prin conturile unei prestigioase case de avocatură, transformată acum în martorul acuzării. Un an mai târziu ar fi primit 2 .700.000 de euro pentru a semna contractul de închiriere de licenţe Microsoft. De această dată, banii au fost viraţi în contul unei societăţi tip off-shore.

Şi omul de afaceri Dumitru Nicolae ar fi profitat de pe urma afacerii Microsoft. Preşedintele grupului NIRO ar fi făcut presiuni asupra fostului şef al Secretariatului General al Guvernului, Şerban Mihailescu, şi asupra fostului ministru al Comunicaţiilor, Dan Nica. Scopul era unul singur: semnarea unui contract cu Microsoft. După ce acest lucru s-a întâmplat, ar fi primit aproape 8 milioane de dolari.

În acest dosar, DNA a cerut, în septembrie, avize pentru urmărirea penală a noua foşti miniştri - senatorii Şerban Mihailescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Dintre cei nouă miniştri pentru care DNA a cerut aviz, doar şase pot fi urmăriţi penal. Preşedintele Traian Băsescu a semnat avizele pentru Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu. Un alt aviz a fost dat de Camera Deputaţilor, pentru Valerian Vreme. În cazul lui Dan Nica se aşteaptă o decizie a parlamentului European, în timp ce Senatul României caută, în fiecare săptămână, motive să amâne votul pentru Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu. Un nou termen a fost stabilit pentru după alegeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri