Poliţiştii bucureşteni cercetaţi pentru că au dat permise de conducere contra unor spăgi au girat adevărate pericole în trafic. O demonstrează interceptările făcute de procurori chiar în timpul examenelor. Deşi candidaţii intrau pe interzis sau nu acordau prioritate, pentru câteva sute de euro strecuraţi în buzunarele poliţiştilor primeau permisele.

Embed:

Zeci de candidaţi care au dat examen pentru permis în vara lui 2015 au fost audiaţi.

Ancheta a început după ce autorităţile au primit mai multe denunţuri privind reţeaua de permise obţinute ilegal.

Pentru a verifica neregulile semnalate în denunţurile de la care a pornit ancheta, procurorii au montat aparatură de interceptare chiar în maşinile de şcoală şi au surprins discuţiile dintre poliţiştii examinatori şi candidaţii care plătiseră bani grei pentru a obţine dreptul de a conduce. Discuţiile arătau exasperarea examinatorilor, care constatau nereguli grave, precum ignorarea semnului de acces interzis de către unii candidaţi. Cu toate acestea, acordau dreptul de a conduce.

Cum se desfăşura proba practică promovată contracost – potrivit anchetei derulate de Parchetul Capitalei:

„Poliţist: P-aici la stânga ... beleşte ochii ăia, că n-ai voie! Un' te uiţi? Stânga p-acolo, ai înţeles?

Candidat: Gata!

Poliţist: Am avut... ieri pe ploaie cu una... m-a dus direct în faţă... îi dau stânga şi... să mă bage pe interzis la fel ca tine, că nu-i voie, nu-i voie şi ... îi trag de volan...”

Stenogramele consemnează şi alte greşeli majore făcute în timpul examenului.

„Poliţist: …Pe stânga, să vedem! Ai înţepenit? Nu mai întorci capul? …în stânga lui ăla?

Candidat: Ba da.

Poliţist: Dacă vine unul ne omoară, Mariana!”, potrivit stenogramelor existente la dosar.

Chiar dacă se temea pentru viaţa sa, poliţistul a consemnat în dosarul femeii doar erori minore şi a declarat-o promovată. Aşa ar fi procedat alţi şase colegi, cercetaţi şi ei acum pentru luare de mită.

Alţi examinatori păreau mult mai relaxaţi.

„Poliţist: Nu te speria! Înainte, înainte, dă drumul la ambreiajul ăla! Hai, hai! Hai, hai! Prin faţa lui! Să nu vă fie frică de trafic, da?

Candidat: Nu ştiu... numai că... mi-e să nu mă urc pe ei.

Poliţist: Sunt table! Se repară!”.

Procurorii cercetează peste 100 de persoane care ar fi obţinut ilegal permisul de conducere. Promovarea fără probleme ar fi fost taxată cu cel puţin 300 de euro, arată probele.  

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!