INTERCEPTĂRI din dosarul lui Gheorghe Nichita. „E groasă asta şi au văzut şi toţi ceilalţi”

Data publicării:
nichita 1

Tiberiu Urdăreanu nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor. Procurorilor, însă, le-a povestit totul.

„Inculpatul Tiberiu Urdăreanu, în declarația formulată la 29.10.2015, a recunoscut acuzația, a arătat că Nichita Gheorghe i-a dat de înțeles că lucrurile vor merge bine, că are un „aranjament" cu acea firmă și că va fi mulțumit (...) în condițiile în care și UTI își va face treaba, că era o înțelegere cu primarul, Mardarasevici comunicând că 8-10% din valoarea contractului ar fi "obligații" ale asocierii pentru buna derulare a contractului”, se arată în referatul procurorilor DNA.

Iulius Mardarasevici este un alt om de afaceri implicat în scandalul de corupție de la Iași. Potrivit anchetatorilor, primarul Gheorghe Nichita a primit mita prin firma acestuia. Procurorii i-au interceptat pe cei doi în timp ce discutau despre o posibilă anchetă penală legată de contractul încheiat în 2013 pentru semaforizarea orașului.

Mardarasevici I. : M-ai întrebat tu, ştii, la un moment dat, de acesta, de Urdă… dacă ne-am văzut în trei... O singură chestie mi-aduc aminte, că am intrat odată la Radisson şi te-am văzut cu el. Problema care este… deci ei la firmă acolo, dacă se duce şi îi întreabă cineva, ăia or să spună cine-i şeful, ştii?... Nu ştiu cum naiba să fac…

Nichita G.:… Pentru banii ăia?

Mardarasevici I.: Da, dar sunt mulţi, sunt disproporţionaţi între… înţelegi?

Nichita G.: (şoptit) Să-l caut oare pe Urdăreanu?

Mardarasevici Iulius Gabriel : Păi nu ştiu! Tu ştii!

Sursa: referat DNA

Anchetatorii spun că primarul suspendat din Iași a primit nenumărate beneficii din partea patronului UTI, dar și a omului de afaceri Iulius Mardarasevici, finul său. Astfel, Gheorghe Nichita avea o reducere de 40 la suta la prețul camerelor de la un hotel de lux din Capitală, i-a fost decontată cazarea pentru o vizită în China și a primit echipamente electronice în valoare de 20.000 de lei. Atât Gheorghe Nichita, cât și omul de afaceri Iulius Mardarasevici se temeau că toate acestea vor ieși la suprafață.

Mardarasevici I. : A, mai e chestia asta… am uitat să îţi zic. Mai e aia cu China. Acolo, când am plecat, ştii că au făcut presiune pe noi: „hai hai, hai hai”. Ameţitele astea din primărie m-au pus să fac comanda prin mine, ştii? Că nu găseau bilete la avion şi au făcut comanda prin firma mea.

Nichita G.: Da, da… e groasă asta şi au văzut şi toţi ceilalţi.

Mardarasevici I. : Da, dar nu asta e… Problema e că au rămas încasările.

Nichita G. : … (în şoaptă) Am fost în delegaţie şi noi nu puteam să ne cazăm acolo şi am zis „vă cazaţi voi dincolo şi …”

Mardarasevici I.: Da, ştiu că mi-ai zis asta. (neinteligibil, în şoaptă)

Sursa: referat DNA

Primarul suspendat al Iaşiului nu i-ar fi spus nici măcar iubitei sale de la acea vreme, de altfel mâna sa dreaptă din primărie, de unde avea atâţia bani.

Furau din banii noştri. (Spuneați că Alina Samson v-a spus că avea cash la el 60 de mii 70 de mii de euro. L-a în trebat vreodată, de unde sunt acești bani?) E treaba ta, să știi, dacă vom fi fericiți și bucuroși împreună îți voi spune și unde am tezaurul”, spune Dragomir Tomașeschi, apărătorul Alinei Samson.

Procurorii susţin că primarul Gheorghe Nichita urma să încaseze şapte milioane de lei de la cei doi oameni de afaceri. Chiar şi în aceste condiţii, proiectul trebuia finalizat în luna iulie 2015, însă acest lucru nu a fost posibil din cauza contestaţiilor depuse, dar şi a faptului că în luna martie a acestui an, procurorii anticorupţie au blocat finanţarea. Primarul interimar a decis totuşi că continue proiectul cu cu bani împrumutaţi. Motivul: primăria ar fi trebuit să dea înapoi cofinanţarea primită de la Uniunea Europeană.

S-a făcut un împrumut de circa 29 milioane de lei. Dacă nu facem împrumutul, dăm toți banii înapoi, dacă nu finalizăm și nu raportăm încheierea lui și vorbim despre 20 de milioane de euro”, spune Mihai Chirica, primar interimar al municipiului Iaşi.

Înțelegerea dintre primarul din Iași și patronul UTI a fost dată în vileag de unul dintre subalternii edilului. Gheorghe Nichita l-ar fi obligat pe acesta să-și deschidă un cont bancar pentru a putea încasa mita.

Denunţătorul (…) a arătat că în cursul lunii octombrie 2014 primarul Nichita Gheorghe i-a solicitat să deschidă un cont bancar pe numele său, spunându-i că, dacă refuză, va fi dat afară din funcţia de (…). Primarul i-a indicat ca, după ce va deschide contul, cardul aferent să i-l înmâneze lui spre a-l folosi”, se arată în referatul DNA.

Primarul din Iași mai este cercetat de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat că a folosit poliția locală pentru a-și supraveghea amanta.

Citiți și:

Sistemul inteligent de trafic din Iaşi este în probe
Semafoarele inteligente din București nu mai funcționează de patru luni din cauza unui cablu rupt

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri