Îmbogățiți pe seama nevăzătorilor. DNA investighează o fraudă de milioane de euro

Data publicării:
asociatia nevazatorilor

UPDATE 27.11: Poziția SIVECO România

Ca urmare a informațiilor publicate recent, referitoare la participarea SIVECO România în Proiectul finanțat din fonduri europene „Integrarea pe piaţa muncii şi incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi vizuale printr-un program practic de formare în domeniul TIC”, facem următoarele precizări:

1.      Responsabilitatea gestionării activităților din proiect aparține coordonatorului de proiect - Asociația Nevăzătorilor din România (ANR), și nu companiei SIVECO, care a avut în acest proiect calitatea de Partener 2.

2.      Potrivit acordului de parteneriat, în cadrul acestui proiect, responsabilitățile sunt următoarele:

1.      Liderul de parteneriat – Asociația Nevăzătorilor - este responsabil de analiza necesităților de structurare a formării în acord cu nevoile grupului țintă și cu activitățile de asistență și consiliere pentru integrarea pe piața muncii, activitățile de Achiziții, Audit, Informare și Publicitate, monitorizarea tuturor activităților, controlul progresului proiectului.

2.      Fundația Cartea Călătoare (Partenerul 1) răspunde de realizarea și furnizarea cursurilor în format clasic către grupul țintă și de activități de asistență și consiliere pentru integrarea pe piața muncii.

3.      SIVECO Romania (Partenerul 2) răspunde de realizarea, întreținerea și actualizarea website-ului proiectului, realizarea cursurilor în format digital și clasic și adaptarea portalului pentru instruirea specifică proiectului, asistență pe durata parcurgerii cursurilor de către participanți.

3.      Înscrierea participanților în grupul țintă, respectiv înscrierea participanților la cursuri, nu a intrat în atribuțiile SIVECO.

4.      SIVECO România nu a efectuat nicio achiziție în cadrul proiectului (nici de servere, nici de orice alte bunuri).

5.      Cele 3 cursuri TIC („Editare şi administrare de conţinut pentru internet”, „Dezvoltare de pagini de web” şi „Testare şi evaluare de aplicaţii web”) au fost elaborate în format multimedia de către SIVECO, în conformitate cu responsabilitățile și cu prevederile contractului de finanțare pentru derularea acestei activități.

6.      Sumele prevăzute în contractul de finanțare au fost utilizate în scopul desfășurării activităților în cadrul proiectului, în conformitate cu responsabilitățile prevăzute în cererea de finanțare.

7.      Toate cheltuielile solicitate la rambursare în cadrul acestui proiect de către SIVECO au fost efectuate pentru desfășurarea activităților proiectului, conform responsabilităților asumate prin cererea de finanțare.

8.      Irina Socol, fostul președinte și director general al SIVECO, nu a participat niciodată la niciuna dintre ședințele derulate în cadrul proiectului.

9.      Gabriela Mârze, angajat SIVECO, nu a deținut și nu a exercitat niciodată atribuții de administrare a fondurilor rambursate în proiect în numele solicitantului ANR și nu a primit nicio împuternicire în acest sens de la directorul ANR Sergiu-Radu Ruba.

Pentru informarea completă și corectă a opiniei publice, vă solicităm să includeți în materialele referitoare la acest subiect informațiile pe care vi le-am comunicat.

Aproape cinci milioane de lei ar fi ajuns în conturile SIVECO şi al mai multor persoane, între care şi Sergiu Ruba, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România. În 2010, contractarea unor fonduri europene a fost prilejul promisiunilor că 900 de nevăzători vor dobândi noţiuni elementare de utilizare a unui calculator. În realitate, doar 50 dintre aceştia au beneficiat de cursuri.

Întâlnirea a avut loc la Predeal, pe data de 10 martie. În cadrul întâlnirii ni s-a explicat despre ce este vorba cu proiectul care s-a desfășurat între Asociația Nevăzătorilor și firma SIVECO. Era un număr de 500 și ceva de persoane care trebuia să fie pregătite în domeniul calculatoarelor. Un minim, știm că era între 500 și 900. Ni s-a solicitat să luăm legătura cu toți nevăzătorii care sunt doritori”, spune Vladimir Tănase, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor, Filiala Galaţi.

Înregistrare cu camera ascunsă:

Reporter: Spuneţi că 10 persoane au beneficiat de curs. Au primit şi diplome?

Ion Risti, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Timiş: Nu au primit diplome, urmează să primească, dar cursul s-a ţinut.

Reporter: Ei v-au promis şi calculatoare.

Ion Risti: Da, am primit un laptop.

Angajaţi ai SIVECO şi preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România ar fi fabricat registre întregi cu nevăzători şi decontări false. Convorbirea telefonică dintre contabila SIVECO şi preşedintele unei fundaţii conturează suspiciunile procurorilor.

Gabriela Mârze: Mai am o bubă mare cu ăştia. Ştii ce au făcut? (...) Au angajat oameni pe care noi nu i-am consiliat.

Mircea Bucur: Care nu au fost în practică?

Gabriela Mârze: Da. Deşi le-am trimis atunci lista cu toţi ăia care au trimis contract de practică şi care au făcut practică. (...) Vorbesc serios! 70 de oameni au angajat fără să fi făcut practică.

Sursa: DNA

Lucrurile nu s-au oprit aici. Au fost angajaţi fictiv peste 200 de nevăzători care figurau în contabilitatea mai multor fundaţii, fără ca vreunul să ştie despre acest lucru, potrivit procurorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri