CCR: Președintele are imunitate pe durata mandatului

Data publicării:
zegrean

ACTUALIZARE 12:55 Curtea Constituțională a decis joi că suspendarea urmăririi penale a preşedintelui din motive de imunitate este constituţională, respingând astfel excepţia ridicată în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a contestat decizia procurorilor privind plângerea sa referitoare la faptul că ar fi fost şantajată de Traian Băsescu.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

-----------------

Avocatul Gabrielei Firea a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate privind articolul din noul Cod de procedura penală care prevede că „suspendarea urmăririi penale se dispune și în situația în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu suspendarea urmăririi penale a preşedintelui Traian Băsescu, din motive de imunitate, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a reclamat că a fost şantajată de şeful statului. Excepţia, fiind ridicată în faţa judecătorilor instanței supreme, aceştia au fost obligaţi legal de a o transmite mai departe Curţii Constittuţionale, care urmează să se pronunţe asupra ei.

„Nu e mai important decât altele, toate dosarele le tratăm cu aceeași atenție, le dăm aceeași importanță”, a declarat președintele CCR, Augustin Zegrean, joi dimineața, în momentul în care a ajuns la sediul CCR.

„Știți cum faceți voi? Ca cei care se duc la popa să le citească din Biblie. Pot și ei să citească!”, le-a spus Zegrean jurnaliștilor, care insistau să afle ce articole din Constituție ar putea justifica relevanța acestei discuții la CCR și dacă președintele are imunitate absolută.  „Scrie în Constituție tot, nu spun acum, că ziceți că m-am antepronunțat. Toate răspunsurile la întrebări le găsiți în Constituție”, a subliniat Augustin Zegrean.

Întrebat ce relevanță va mai avea decizia de joi a Curții, președintele CCR a răspuns: „Va avea relevanță, pentru că nu se încheie lumea cu acest președinte, vor mai fi președinți și de aici încolo”. 

Declarațiile lui Traian Băsescu

Președintele a calificat drept „o recomandare absolut amicală” declarația sa potrivit căreia Gabriela Firea s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă pe soțul său „dacă nu e atentă”.

Șeful statului a precizat într-o conferință de presă că, atunci când naviga, ca și soțul senatorului Gabriela Firea, erau foarte mulți colegi de-ai lor „care nu stateau 3 luni și jumătate și își căutau vapor să plece în cursă...de bine ce le era acasă”.

„Poate fi interpretată și în acest sens. Nu e un atac la o femeie, e un atac la o șantajistă care pretinde să fie respectată ca senator, după ce a făcut școala turnătorului Felix”, a adăugat Traian Băsescu.

„Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, afirmase, cu câteva zile mai înainte, Traian Băsescu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri