Procesul „Microsoft”. Inculpații fac dezvăluiri în fața instanței

Data publicării:
ciocan justitie ciocanel sentinta judecatori foto facebook elena udrea 21 08 2015-6

FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Inculpaţii unuia dintre cele mai grele dosare anticorupţie şi-au recunoscut vina în faţa judecătorilor. Rând pe rând, fostul ministru Gabriel Sandu, fostul primar Gheorghe Ştefan, precum şi oameni de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru „Niro” le-au povestit judecătorilor cum era împărţită mita pentru ca licenţele Microsoft să fie prelungite.

„Domnul Gabriel Sandu a confirmat faptul că trebuiesc reînnoite licenţele Microsoft. Era vorba de 100 de mii de licenţe şi singurul furnizor e Microsoft. Claudiu Florică a venit cu propunerea de a împărţi comisionul de 16 milioane de euro. Comision pe care îl încasa el dacă încheia contractul. L-a încasat într-o firmă a sa, cred că în Irlanda”, a spus Dorin Cocoș.

Omul de afaceri a fost cel care a spus în faţa instanţei că milioane de euro au fost direcţionaţi pentru sprijinirea campaniei electorale a PDL din 2009.

„Le-am comunicat că banii care îmi revin să fie folosiţi în campania PDL din 2009. Mai exact, la achiziţionarea unor materiale. Erau 300 de geci, 100 de pixuri, brichete. Au fost 27 de containere. Totul pentru campania PDL. Valoarea acestor materiale a fost de 3,3 milioane de euro”, a declarat Dorin Cocoș.

Rând pe rând, cei care figurau ca intermediari ai mitei în Microsoft au dat detalii importante magistraţilor. Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, a fost ţinta judecătorilor. 56 de milioane de euro datora ministerul pentru achiziția licențelor Microsoft, atunci când Sandu a preluat scaunul de ministru.

„Domnul Ştefan mi-a spus să am o discuţie cu domnul Cocoş şi rezolv problema cu domnul Cocoş. Mi-a precizat foarte clar. Am acceptat să facilitez afacerea Microsoft pentru că trebuia să aduc nişte bani la partid. Înțelegerea era asupra sumei de 4 milioane de euro care mi se cuveneau drept comision, ca urmare a implicării mele. Suma urma să fie redirecţionată către partid... Fac politică din 1999... am fost cel mai prost ministru din istorie”, a declarat Gabriel Sandu.

Caracatița Microsoft l-a făcut pe omul de afaceri Dumitru Nicolae, zis Niro, să povestească judecătorilor despre mitele pe care la rândul lui era nevoit să le dea pentru ca afacerea ilegală să poată continua de la un an la altul. Printre cei vizați, fostul secretar general al Guvernului, Șerban Mihăilescu.

„Mi-am dat seama că toată această situaţie luase o altă turnură pentru că intrasem în afacere, am acceptat să mă întâlnesc cu Şerban Mihăilescu. I-am explicat acestuia situaţia, i-am spus despre ce este vorba... Din proprie iniţiativă i-am dat acestuia suma de 800 de mii de dolari pentru a accelera afacerea”, a declarat Dumitru Nicolae.

Audierile în dosarul Microsoft vor continua luna viitoare la Curtea Supremă. Prejudiciul estimat de procurori este de 60 de milioane de euro.

Ancheta în acest dosar este însă mult mai complexă. Alături de Gabriel Sandu, în dosar sunt vizați alți opt foști miniștri. Pentru cinci dintre aceștia, procurorii au obținut începerea urmăririi penale. Acum anchetatorii așteaptă aprobare pentru a începe urmărirea penală și în cazul altor trei foști miniștri.



ACTUALIZARE 12:04 Și Gabriel Sandu spune că s-a implicat în afacerea Microsoft pentru că trebuia să dea bani pentru partid:

ACTUALIZARE 11:15  Milioane de euro, comisioane obţinute în dosarul Microsoft, ar fi fost folosite în campania electorală a Partidului Democrat Liberal din 2009. Declaraţia a fost făcută în urmă cu scurt timp de Dorin Cocoş, care şi-a recunoscut vina în dosar. 

ACTUALIZARE 10:50 În urmă cu puţin timp, Dumitru Nicolae, acuzat de intermedierea mitei în dosarul Microsoft, a spus judecătorilor că i-ar fi oferit senatorului Şerban Mihăilescu 800 de mii de euro, parte a sumei necesare pentru a intra în acest joc ilegal cu licenţe. Suma totală, spune Dumitru Nicolae, pe care trebuia să o plătească era de 3,8 milioane de euro. Suspectul dă detalii de la întâlnirile pe care le-a avut împreună cu Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş, la locuinţa lui Dinu Pescariu. Mita era plătită în rate, dar şi cash, susţine Dumitru Nicolae în declaraţiile pe care le face la această oră în faţa judecătorilor Curţii Supreme.

Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi în dosarul Microsoft de trafic de infleunţă, luare şi dare de mită. Dosarul Microsoft are un prejudiciu estimat la 60 de milioane de euro.

Dumitru Nicolae, dezvăluiri în dosarul Microsoft:

„Deşi în acel moment mi-am dat seama că toată această situaţie luase o altă turnură, (...) am acceptat să mă întâlnesc cu Şerban Mihăilescu. I-am explicat situaţia şi i-am spus că i-am dat lui Bittner suma de un milion de dolari şi am garantat 3,8 milioane de dolari. Din proprie iniţiativă i-am dat şi acestuia 800.000 de dolari pentru a accelera afacerea”.

„M-am întâlnit cu Alexandru Bittner. (...) Acesta încă de la început a dat de înţeles că ştie despre ce este vorba. Mi-a spus chiar că nu ar fi legală acea hotărâre conform căreia doar o singură firmă ar deţine licenţe Microsoft. Apoi mi-a comunicat că pentru rezolvarea acestei probleme solicită suma de 3,8 milioane de dolari”.

„Restul sumei am plătit-o lui Alexandru Bittner cash. Banii erau duşi la biroul dânsului de mine sau de şoferul meu, Bercu Manuel”.


Trei guverne au avizat timp de zece ani unul dintre cele mai mari contracte din istoria României. Sute de milioane de euro au fost plătite pentru închirierea unor licențe care au ajuns la zeci de instituții ale statului. Este cel mai mare dosar din istoria anchetelor anticorupție din România. O pleiadă de politicieni și oameni de afaceri sunt implicați.

Cea mai mică sumă încasată de oamenii importanți ar fi fost, spun anchetatorii, de 4,5 milioane de euro.

Citiți și:

ROMÂNIA FURATĂ. Dosarul Microsoft

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri