Închisoarea scriitorilor. 188 de deținuți și-au redus pedeapsa cu 34 de ani

Data publicării:
icon biblioteca

Omul de afaceri Dinel Staicu, trimis după gratii pentru nouă ani, în cazul fraudării Transgaz cu 11 milioane de euro, a scris zece cărţi în închisoare. Asta înseamnă că şi-a redus pedeapsa cu zece luni, câte una pentru fiecare lucrare.

Chiar dacă afacerile necurate l-au trimis după gratii, operele lui Dinel Staicu vorbesc tocmai despre economie, sistemul bancar şi investiţii străine.

Tot cu zece cărţi se mândreşte şi fostul senator Dan Voiculescu. Închis din august 2014, în penitenciarul Rahova, el a scris cărţi precum - Omenirea încotro, A patra cale, Dezvoltarea economică durabilă sau Teoria Valorii. Fostul demnitar a fost condamnat definitiv pentru privatizarea frauduloasă a Institului de Cercetări Alimentare.

Dan Diaconescu a fost condamnat în martie 2015 la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru şantaj. A reuşit să scrie, în mai puţin de un an, cinci cărţi, cele mai multe despre televiziune. Fostul jurnalist a analizat rolul social al mass-media, dar dă şi sfaturi despre realizarea talk-show-urilor.

Remus Baciu, fostul vicepreşedinte al ANRP, trimis după gratii pentru că a acordat despăgubiri ilegale, a semnat opt cărţi. Cele mai multe sunt despre dreptul afacerilor. Unele conţin şi teste grilă pentru ca cititorii să-şi verifice cunoştiinţele.

Ordinea publică în statul de drept, Prevenirea actelor de terorism şi protecţia libertăţilor publice sunt două dintre cele şase cărţi semnate de fostul senator Cătălin Voicu. A fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru corupţie, iar lucrările, de peste 100 de pagini, le-a scris în ultimii trei ani şi vor fi luate în calcul atunci când va solicita magistraţilor eliberarea condiţionată.

Şi oamenii din fotbal s-au dovedit autori prolifici. Victor Becali a scris o carte despre managementul cluburilor de fotbal, iar fratele său, Ioan, cunoscut drept Giovani, a semnat trei cărţi, una dintre ele, ambiţios numită „Manualul investitorului în fotbal”.

Cristian Borcea a scris două lucrări ştiinţifice. Cel mai răsunător titlu este „Am fost preşedintele unui vis - Dinamo Bucureşti”.

Alţi inculpaţi din acelaşi dosar al transferurilor ilegale au reuşit să obţină eliberarea condiţionată tot pe seama cărţilor scrise. Fostul patron al clubului Rapid, George Copos, este unul dintre exemple.

Am citit mari filosofi. Veți găsi în lucrările mele teme care n-au fost abordate niciodată de specialişti în domeniu. Este important să ştii ce ai de făcut în ziua aceea, în noaptea aceea. Eu am dormit patru ore pe noapte”, declara el în mai 2015.

Ministerul Justiţiei lucrează la schimbarea legii, pentru a limita posibilitatea deţinuţilor de a mai obţine eliberarea pe baza cărţilor scrise după gratii.

„Nu înseamna că orice fel de teanc de hârtii pe care îl pui între două coperţi poate fi considerat o carte. Sigur, fiecare este liber să scrie memorii, jurnale de detenţie, dar asta nu justifică un caracter ştiinţific al lucrării”, declară Raluca Prună, ministrul Justiţiei.

Din 2013, 188 de deţinuţi au scris 425 de lucrări ştiinţifice. Asta înseamnă că fiecare condamnat a obţinut, în medie, o reducere cu două luni a pedepsei.

Citiți și Lista integrală a deținuților scriitori și a lucrărilor științifice pentru care primesc reduceri de pedepse

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri